2023. szeptember 26. kedd Jusztina
Mennyire biztonságosak az élemiszerek húsvétkor? Megszólalt a szakember

Mennyire biztonságosak az élemiszerek húsvétkor? Megszólalt a szakember

agrarszektor.hu
Idén március 14-én elindult az egész országra kiterjedő tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, amely április 10-ig tart.  Eddig összesen 1154 vizsgálatra került sor, ebből  87 esetben szabtak ki bírságot a szakemberek, összesen több mint 6,3 millió forint értékben - jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Az államtitkár elmondta, hogy az idei tavaszi szezonális ellenőrzéseket is a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal irányításával a területileg illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti szervek és a Nébih szakemberei végzik. Kiemelte, hogy a hatósági felügyelet célja, hogy az ismeretlen eredetű, nem biztonságos és nem megfelelő minőségű élelmiszer ne kerülhessen a fogyasztók asztalára a húsvéti időszakban. A hatóság kiemelten ellenőrzi az étkezési tojást, a pácolt, füstölt húskészítményeket, a hidegkonyhai készítményeket, az édesipari termékeket, a primőr import zöldségeket és gyümölcsöket, a borászati termékeket és szeszes italokat.

Dr. Nobilis Márton hozzátette,hogy  a szezonális ellenőrzés első időszakában, március 14-26 között 1154 ellenőrzésre került sor. Ezen belül a szakemberek 142 élelmiszer-előállító helyet, 657 élelmiszer-forgalmazó és 202 vendéglátóhelyet, valamint 133 kistermelőt és 20 őstermelőt vizsgáltak. A szabálytalanságok miatt az ellenőrök 12 alkalommal figyelmeztetést, 87 esetben bírságot adtak, és összesen több mint 6,3 millió forint büntetést szabtak ki.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a létesítmények ellenőrzése során az ellenőrök idén is a leggyakrabban, összesen 61 esetben higiéniai problémákat találtak, valamint a nyomon-követhetőségre vonatkozóan 47 esetben találtak hiányosságot. Ugyanakkor pozitív tapasztalat, hogy a tojáscsomagolókban nem merült fel sem higiéniai, sem nyomonkövetési hiányosság.

A szakemberek az első időszakban összesen 5740 hazai és külföldi élelmiszer tételt ellenőriztek, melyből 208 tételt kellett kivonni a forgalomból, országosan 7448 kg mennyiségben, amire a fogyaszthatósági vagy minőség-megőrzési idő lejárta, a nyomon-követés hiánya és jelölési hiba miatt került sor. Pozitívum, hogy lejárt sonkát eddig nem találtak az ellenőrök, és a hidegkonyhai készítmények laboratóriumi vizsgálata is kedvező eredménnyel zárult - tette hozzá az államtitkár.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?