Rákkeltőnek nyilváníthatják a Coca-Colában is lévő édesítőszert

Rákkeltőnek nyilváníthatják a Coca-Colában is lévő édesítőszert

agrarszektor.hu
A WHO rákkutató részlege, a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) lehetséges rákkeltő anyagnak fogja nyilvánítani a jövő hónapban az aszpartámot, amely a világ egyik legelterjedtebb mesterséges édesítőszere és olyan termékekben is megtalálható, mint a Coca-Cola diétás üdítők és a Mars rágógumi. Az aszpartám lehetséges rákkeltő anyagként való feltüntetésének célja, hogy további kutatásokat ösztönözzön, amelyek segítik az ügynökségeket, a fogyasztókat és a gyártókat a konkrétabb következtetések levonásában. Ugyanakkor ez valószínűleg újból vitákat fog kirobbantani az édesítőszerek biztonságosságáról szélesebb értelemben.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A WHO a jövő hónapban a világ egyik legszélesebb körben használt mesterséges édesítőszerét, az aszpartámot potenciális rákkeltő anyagnak minősíti - állítja az ügyre rálátó két forrás is - írja a Portfolio a Reuters-re hivatkozva. Az olyan termékekben, mint a Coca-Cola diétás üdítőkben vagy a Mars rágógumiban megtalálható aszpartámot a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC), amely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutatással foglalkozó részlege, első alkalommal fogja az "emberre nézve valószínűleg rákkeltő" anyagként feltüntetni.

Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek az értékelések nem veszik figyelembe, hogy egy adott termékből mennyit fogyaszthat el biztonságosan az egyén. A WHO másik szervezete, a JECFA idén szintén felülvizsgálja az aszpartám használatát, és megállapításait várhatóan július 14-én hozza majd nyilvánosságra, ugyanazon a napon, amikor az IARC is bejelentheti a döntését.

A JECFA 1981 óta azt hangoztatja, hogy az aszpartám fogyasztása az elfogadott napi határértékeken belül biztonságos. Például egy 60 kg-os felnőttnek naponta 12-36 doboz diétás üdítőt kellene fogyasztania (a dobozokban lévő aszpartám mennyiségétől függően), mielőtt veszélybe kerülne. Ezt a nézetet széles körben osztják a nemzeti szabályozó hatóságok olyan országokban, mint az Egyesült Államok és Európa.

Az aszpartámot sok éven át alaposan tanulmányozták. Egy tavaly 100 000 felnőtt körében végzett francia megfigyeléses vizsgálat azt mutatta, hogy azoknál, akik nagyobb mennyiségű mesterséges édesítőszert - köztük aszpartámot - fogyasztottak, kissé magasabb volt a rák kockázata. Azt azonban nem tudták egyértelműen bizonyítani, hogy az aszpartám okozta ezt a megnövekedett kockázatot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?