Tej, tojás, méz: drámaian romlott az árucsoport egyenlege

Tej, tojás, méz: drámaian romlott az árucsoport egyenlege

agrarszektor.hu
Az elmúlt idők nehézségei alaposan felkavarták a magyar agrárium állóvizét is, ami szinte mindenben megmutatkozott: az árakban, a fogyasztási szokásokon, a termelésen és az export-importon arányokon is. Mindezt jól mutatja az is, hogy a tejtermékek, a tojás és a méz árucsoport exportértéke 10,5 százalékkal esett vissza, importértéke viszont több mint 25 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Az árucsoport aktívuma még döbbenetesebb képet mutat: a külkereskedelmi egyenleg 54,8 millió euróról 1 millió euróra csökkent.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Tojás, méz, tejtermékek - vegyesek a számok az exportot és az importot tekintve

Az árucsoport exportértékét főleg a tej (34 százalék, 57,6 millió euró), illetve a sajt és túró (33,8 százalék, 57,4 millió euró) határozta meg, de a méz 11 százalékos (18,4 millió euró) és a tojás 10 százalékos (16,2 millió euró) részesedése is meghatározónak számít.

Nyerstejből és tejsavóból Magyarország nettó exportőr, de tejtermékekből (tejszín, tejföl, joghurt, vaj, sajt) nettó importőrnek számított 2023 első három hónapjában. A mézexport mennyisége és értéke is csökkent az egy évvel korábbihoz képest, külkereskedelmi egyenlege 18,5 százalékkal romlott, 16,5 millió eurót tett ki. A méz ebben az időszakban a 22. legnagyobb aktívumot eredményező termék volt, de nem szerepelt a negyven legnagyobb exportértékkel rendelkező termékcsoport között

- írja az AKI friss kiadványában.

A fentieket jól bizonyítja az is, hogy a magyar boltokban jelenleg több száz vagy akár ezer kilométeres távolságból érkező importtermékek vannak fölényben, a piaci arányuk meghaladja a 80%-ot.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mi lesz veled, magyar méz?

Nem túlzás azt mondani, hogy a magyar méz nem most éli aranykorát. Ahogyan arról lapunk is többször beszámolt, számos gonddal kellett és kell is szembenéznie a méhészeknek itthon: a kedvezőtlen időjárás, az importdömping és az inputanyagok áremelkedése is sújtja az ágazat szereplőit. Tavaly ősz óta gyakorlatilag nincs felvásárlás, de még ha lenne is, az is rendkívül alacsony áron, jóformán az önköltségi szint alatt lenne. Mindezek mellett a hazai méhészeknek azzal a különös jelenséggel is szembe kellett nézniük, hogy a tél második fele enyhébb volt, mint az azt követő tavasz. A hideg, szeles és csapadékos időjárás és a fagyok hatására pedig jóval gyengébb méztermés várható idén, ami szintén komoly probléma lehet. A méhészek szerint az ágazatra jelenleg a legnagyobb fenyegetést az európai uniós piacokat elárasztó ukrán, kínai és török mézek, valamint hamisítványok jelentik.

EZ IS ÉRDEKELHET

Változások a tejiparban is

Az Agrárszektor korábban megírta, hogy a tejtermelők és a tejárak óriási magasságokban és mélységekben voltak az utóbbi időben. Ráadásul jelentősen megváltoztak a fogyasztói igények Magyarországon, egyre tudatosabbak a fogyasztók és egyre fontosabb szerepet játszik a termékek csomagolása és kiszerelése. Ezért nagyon fontos az is, hogy a következő időszakban az innováció támogatása hangsúlyosabb legyen itthon - bár ez szinte minden ágazatra elmondható. Egyelőre még bizonytalan és kiszámíthatatlan a környezet, amihez a termelőknek és magának az agráriumnak is nehéz alkalmazkodnia. Ami azonban jó hír, hogy tavaly minden korábbinál nagyobb mértékű agrártámogatás jutott el a gazdákhoz, 1010 milliárd forint támogatás lett kifizetve. Idén már május végéig 672 milliárd támogatás kifizetése történt meg. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Búcsúzhattunk azt olcsó tojástól is

Nem is olyan régen még párszáz forintért vehettünk egy doboz friss tojást, ma viszont már nem ritka, ha ezer forint alatt hozzá tudunk jutni. Az AKI Piaci Árinformációs Rendszerének (PÁIR) adatai szerint Magyarországon a ketreces tartásból származó étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára 65,3 forint/darab volt 2023 első húsz hetében, ami közel 83%-kal haladta meg a 2022. év azonos időszakának átlagárát. Ám ez nem minden, hiszen

  • az M-es tálcás tojás csomagolóhelyi ára 87,6%-kal 61,8 forint/darabra, az L-es tálcás tojásé 78,4%-kal, 64,04 forint/darabra emelkedett ugyanekkor,
  • a mélyalmos étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára 72,77 forint/darab volt 2023 első húsz hetében, ami 87,2%-os drágulást jelent 2022. év azonos időszakának átlagárát.
EZ IS ÉRDEKELHET
AGRÁRSZEKTOR VÉLEMÉNY

A magyar élelmiszer-gazdaság pozícióvesztése több területen is tettenérhető, a közös pont majdnem minden esetben a külkereskedelmi mérleg romlása. Míg néhány éve még a teljes magyar gazdaság külkeregyenlegében fontos, a nemzetgazdasági súlyát meghaladó módon szerepelt a mezőgazdaság aktívuma, mára látszik, hogy jelentős visszaesést szenved el az ágazat ezen a téren. A jelenség hátterében több tényező áll. Elsősorban az inputanyagok drágulása, az ezt nem minden esetben követő felvásárlási árak, a tavaly év végi szintekhez képest szokatlanul erős forint exportkorlátozó hatása, valamint a kiskereskedelmi különadóval, árstoppal, és más szabályozói változásokkal sújtott láncok fokozott importhajlandósága említhető a legfontosabbak között. Az élelmiszer-gazdaság továbbra is többletes, vagyis még mindig nagyobb értékben adunk el külföldre árut, mint amennyit behozunk, de figyelemreméltó, hogy egyes területeken mennyire visszaesett ez a többlet. Ha a folyamat nem fordul meg, akkor a teljes magyar agrofood-szektor exportorientáltsága erodálódhat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?