Imádják ezt a bort a magyarok: mit tud, hogy ennyien veszik most?

Imádják ezt a bort a magyarok: mit tud, hogy ennyien veszik most?

agrarszektor.hu
Az olaszrizling, a szürkebarát és a kéknyelű lett a legkedveltebb balatoni bor egy friss kutatás alapján. Úgy tűnik, a balatoni nyaraláshoz egyre inkább hozzátartoznak a „boros programok”is, miután kiderült, hogy az online kérdőívet kitöltők kétharmada nyaralás közben legalább egy borkóstolóra, pincelátogatásra, bortúrára vagy -fesztiválra elmegy.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Veszprémi Érseki Pincészet friss kutatása alapján a legtöbb embernek a könnyed íz és frissesség jutott eszébe a balatoni borokról a Veszprémi Érseki Pincészet friss kutatása alapján. A kérdőívet - amelyben a balatoni borok, szőlőfajták és borvidékek ismertségéről, a borválasztás szempontjairól is szerepeltek kérdések - több mint 1200-an töltötték ki. Ezek 52%-a egyértelműen a száraz borok hazájaként tekint a Balaton környékére, és körülbelül ugyanennyien említették a balatoni borok jellegzetességeként a vulkanikus ízvilágot.

A balatoni régió hat borvidéke - a badacsonyi, a balatonboglári, a Balaton-felvidéki, a balatonfüred–csopaki, a somlói és a zalai - közül a badacsonyi a legnépszerűbb, a kutatás résztvevőinek 41%-a az ottani pincészetek borait kedveli a legjobban. Ugynakkor a kitöltők 23%-a a Balatonfüred-Csopaki borvidékről származókra voksolt, 15%-uk pedig a Balaton-felvidék boraira.

A legkedveltebb balatoni fajtaborok „rangsorát” magasan az olaszrizling vezeti - a kitöltők majdnem 70%-a fogyasztja szívesen -, amelyet a szürkebarát, a kéknyelű és a sauvignon blanc követ. A válaszadók többsége nemcsak vásárol balatoni borokat, de ismeri is a régióban termesztett szőlőfajtákat: 92%-uk (helyesen) az olaszrizlinget tartja a legjellemzőbb balatoni szőlőfajtának, de a szintén nagy területen termesztett rajnai rizlinget és a sauvignon blanc-t is sokan jelölték meg.

Mi alapján választanak a magyarok a balatoni borok közül?

Az online kutatás készítői arra is kíváncsiak voltak, hogy a vásárlók mi alapján választanak a balatoni borok közül. Az eredmények alapján a legfontosabb szempont a bor jellege, vagyis hogy fehér-, rozé- vagy vörösborról van-e szó. Minden második kitöltő a számára szimpatikus pincészetek borai közül választ a legszívesebben, 45%-nak a szárazsági fok (édes, félédes, félszáraz, száraz), 42%-nak pedig a borvidék is lényeges szempont vásárláskor. 

Arra a kérdésre, hogy milyen alkalomhoz illenek leginkább a balatoni borok, a válaszadók többsége a baráti és családi összejöveteket, a közös grillezést említette. A legtöbben egyébként tisztán isszák a balatoni borokat, tízből csak négyen szoktak fröccsöt készíteni. A külföldön egyre népszerűbb borkoktéloknak itthon még nincs nagy rajongótáboruk, a válaszadók alig 1%-a fogyaszt ilyen italokat.

Nincs balatoni nyaralás borkóstoló nélkül?

Úgy tűnik, a balatoni nyaraláshoz egyre inkább hozzátartoznak a „boros programok”: a válaszadók kétharmada nyaraláskor szívesen részt vesz borkóstolókon, pincelátogatáson, bortúrákon vagy -fesztiválokon, 33 százalékuk több ilyen programra is elmegy. A balatoni borfesztiválok közül a legtöbben a Balatonfüredi Borheteken, a Badacsonyi Borhéten, valamint a balatonfüredi Balatoni Hal- és Borünnepen jártak már. A Balaton környéki borászatok számára jó hír, hogy a kitöltők 94%-a nemcsak nyaraláskor, hanem az év többi időszakában is szívesen iszik balatoni borokat.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?