Őrület, ami a lengyel piacokon zajlik: ennyibe kerül most egy kiló szilva

Őrület, ami a lengyel piacokon zajlik: ennyibe kerül most egy kiló szilva

agrarszektor.hu
Lengyelországban rövid idő alatt hatalmasat esett a Herman korai szilva ára a piacokon. Úgy tűnik tehát, hogy a tavalyi piaci helyzet ismétli önmagát. 

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Ezen a héten, július közepén jelent meg a belföldi termésű szilva a lengyel nagybani piacokon, bár a szezon ilyen korai szakaszában még kis volumennel és igen korlátozott fajtaszortimenttel. És bár még az idény legelején járunk, máris jól látható árnyomás nehezedik a belföldi gyümölcsre, azaz meg fog ismétlődni a 2022-es szezonban kialakult piaci helyzet - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A korai szilvafajták termesztése egyáltalán nem egyszerű mutatvány: az ilyen fajták hozamai általában alacsonyabbak, ráadásul a gyümölcsök beérése egymástól igen eltérő, még akkor is, ha azonos napfénymennyiség éri őket. Másrészt viszont mondani sem kell, hogy igen csábító a koraisággal együtt járó magas ár, és a remélt magas haszon. Elvben legalábbis így kéne működnie a piacnak, a gyakorlat azonban idén is egy kicsit más: a július elején a piacokon csak mutatóba megjelent Herman fajta nagybani ára még a 8-12 PLN/kg (670- 1000 Ft/kg) sávban mozgott, ám ezt követően július derekán egy drasztikus áreséssel 4-6 PLN/kg (335-500 Ft/kg) közé zuhant. Ez mindössze 2,5 PLN/kg (210 Ft/kg) körüli termelői árat jelent.

Mi lehet az oka a hirtelen áresésnek?

A lengyel elemzők szerint az árnyomás egyik forrása a viszonylag nagy mennyiségű import szilva, ami elsősorban Szerbiából behozott Cacańska Rana fajtát jelent, ami a Bronisze nagybani piacon jelenleg 5,5 PLN/kg ( Ft/kg) körüli áron cserél gazdát. A másik probléma a relatíve alacsony kereslet a szilva iránt, ennek oka pedig a viszonylag olcsó cseresznye és a kifejezetten olcsó málna piaci jelenléte.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?