Őrület, ami a lengyel piacokon zajlik: ennyibe kerül most egy kiló szilva

Őrület, ami a lengyel piacokon zajlik: ennyibe kerül most egy kiló szilva

agrarszektor.hu
Lengyelországban rövid idő alatt hatalmasat esett a Herman korai szilva ára a piacokon. Úgy tűnik tehát, hogy a tavalyi piaci helyzet ismétli önmagát. 

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Ezen a héten, július közepén jelent meg a belföldi termésű szilva a lengyel nagybani piacokon, bár a szezon ilyen korai szakaszában még kis volumennel és igen korlátozott fajtaszortimenttel. És bár még az idény legelején járunk, máris jól látható árnyomás nehezedik a belföldi gyümölcsre, azaz meg fog ismétlődni a 2022-es szezonban kialakult piaci helyzet - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A korai szilvafajták termesztése egyáltalán nem egyszerű mutatvány: az ilyen fajták hozamai általában alacsonyabbak, ráadásul a gyümölcsök beérése egymástól igen eltérő, még akkor is, ha azonos napfénymennyiség éri őket. Másrészt viszont mondani sem kell, hogy igen csábító a koraisággal együtt járó magas ár, és a remélt magas haszon. Elvben legalábbis így kéne működnie a piacnak, a gyakorlat azonban idén is egy kicsit más: a július elején a piacokon csak mutatóba megjelent Herman fajta nagybani ára még a 8-12 PLN/kg (670- 1000 Ft/kg) sávban mozgott, ám ezt követően július derekán egy drasztikus áreséssel 4-6 PLN/kg (335-500 Ft/kg) közé zuhant. Ez mindössze 2,5 PLN/kg (210 Ft/kg) körüli termelői árat jelent.

Mi lehet az oka a hirtelen áresésnek?

A lengyel elemzők szerint az árnyomás egyik forrása a viszonylag nagy mennyiségű import szilva, ami elsősorban Szerbiából behozott Cacańska Rana fajtát jelent, ami a Bronisze nagybani piacon jelenleg 5,5 PLN/kg ( Ft/kg) körüli áron cserél gazdát. A másik probléma a relatíve alacsony kereslet a szilva iránt, ennek oka pedig a viszonylag olcsó cseresznye és a kifejezetten olcsó málna piaci jelenléte.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. október 4. 06:03