Őrület, ami a lengyel piacokon zajlik: ennyibe kerül most egy kiló szilva

Őrület, ami a lengyel piacokon zajlik: ennyibe kerül most egy kiló szilva

agrarszektor.hu
Lengyelországban rövid idő alatt hatalmasat esett a Herman korai szilva ára a piacokon. Úgy tűnik tehát, hogy a tavalyi piaci helyzet ismétli önmagát. 

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Ezen a héten, július közepén jelent meg a belföldi termésű szilva a lengyel nagybani piacokon, bár a szezon ilyen korai szakaszában még kis volumennel és igen korlátozott fajtaszortimenttel. És bár még az idény legelején járunk, máris jól látható árnyomás nehezedik a belföldi gyümölcsre, azaz meg fog ismétlődni a 2022-es szezonban kialakult piaci helyzet - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A korai szilvafajták termesztése egyáltalán nem egyszerű mutatvány: az ilyen fajták hozamai általában alacsonyabbak, ráadásul a gyümölcsök beérése egymástól igen eltérő, még akkor is, ha azonos napfénymennyiség éri őket. Másrészt viszont mondani sem kell, hogy igen csábító a koraisággal együtt járó magas ár, és a remélt magas haszon. Elvben legalábbis így kéne működnie a piacnak, a gyakorlat azonban idén is egy kicsit más: a július elején a piacokon csak mutatóba megjelent Herman fajta nagybani ára még a 8-12 PLN/kg (670- 1000 Ft/kg) sávban mozgott, ám ezt követően július derekán egy drasztikus áreséssel 4-6 PLN/kg (335-500 Ft/kg) közé zuhant. Ez mindössze 2,5 PLN/kg (210 Ft/kg) körüli termelői árat jelent.

Mi lehet az oka a hirtelen áresésnek?

A lengyel elemzők szerint az árnyomás egyik forrása a viszonylag nagy mennyiségű import szilva, ami elsősorban Szerbiából behozott Cacańska Rana fajtát jelent, ami a Bronisze nagybani piacon jelenleg 5,5 PLN/kg ( Ft/kg) körüli áron cserél gazdát. A másik probléma a relatíve alacsony kereslet a szilva iránt, ennek oka pedig a viszonylag olcsó cseresznye és a kifejezetten olcsó málna piaci jelenléte.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?