Fordulat jöhet a boltokban: tényleg olcsóbbak lesznek az élelmiszerek itthon?

Fordulat jöhet a boltokban: tényleg olcsóbbak lesznek az élelmiszerek itthon?

agrarszektor.hu
Néhány főbb alapélelmiszer, a kenyér, a margarin, a sajt és a paradicsom ára változatlanul annyiba került, mint néhány héttel ezelőtt. Augusztusban azonban egy bevásárlás többe került, mint júliusban, ennek ellenére bizakodóak a szakértők. Szeptembertől vélhetően csökkenni fog az élelmiszer-infláció, ami nem azt jelenti, hogy olcsóbbak lesznek a termékek, hanem azt, hogy maga a drágulás tempója fog lassulni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A paradicsomból egy kilogramm 1699 forintba, vagyis ugyanannyiba került, mint júliusban. A tojás és a tejföl ára viszont jelentőset zuhant, az árcsökkenést pedig a vásárlók is érzik. Az árak a következőképpen változtak a múlt hónaphoz képest: a paradicsomhoz hasonlóan ugyanis a sertéspárizsi, a sajt, a margarin, a száraztészta és a kenyér is ugyanannyiba kerül, mint júliusban. A tej viszont drágult. Mindezért végül 7 ezer 77 forintot kellett fizetni - többet, mint júliusban. Az agrárközgazdász azonban szeptembertől az élelmiszer-infláció lassulására számít - írja az atv.hu.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az összes mezőgazdasági nyersanyag világpiaci ára csökkenő tendenciát mutat, csökkenő a trend, legyen szó gabonáról, étolajról, vagy éppen most a húsok is visszafelé kezdenek el mozogni a jegyzések, akár a sertést-, akár a marhahúst illetően

- fogalmazott Raskó György agrárközgazdász.

Az infláció 17,6 tized százalék volt a korábbi 25 százalékhoz képest. A szolgáltatások inflációjában havi szinten még 1,7 tized százalékos áremelkedést lehet viszont látni. Globálisan is látszik az a folyamat, hogy egyre inkább a szolgáltatások inflációja veszi át a teret a korábbi energia és élelmiszer inflációtól - magyarázta Beke Károly, a Portfolio elemzője. Ebből azonban még túl korai lenne hosszútávú következtetéseket levonni, ugyanakkor, ha a szolgáltatások ára nem indul meg lefelé időben, akkor az vélhetően további áremelkedéseket okozhat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?