Már a száraztészta sem lesz ugyanaz: nagy átalakulás jön itthon

Már a száraztészta sem lesz ugyanaz: nagy átalakulás jön itthon

agrarszektor.hu
Október 18-ig lehet véleményezni a Magyar Élelmiszerkönyv száraztésztákról szóló előírásnak jogszabálytervezetét. A módosítás elsődleges célja a magasabb minőségű termékek előállításának ésmegkülönböztethetőségének elősegítése, illetve az „egyéb száraztészta” termékekkategóriájának szűkítése, pontosítása. 

Early Bird jegyek az Agrárszektor 2025 konferenciára!

Szerezze meg jegyét most még Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, ahol kistermelők és fiatal gazdák most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! A konferencia értékelést ad az agrárium helyzetéről, egyúttal pedig felvázolja az ágazat előtt álló rövid- és hosszú távú fejlesztési és kitörési lehetőségeket, illetve bemutatja a vállalkozások üzleti döntéseihez szükséges mértékadó prognózisokat.

Véleményezésre bocsátották a Magyar Élelmiszerkönyv száraztésztákról szóló előírást, az észrevételeket október 18-ig várják a tarsadalmiegyeztetes@am.gov.hu email címre. A tervezet a Magyar Élelmiszerkönyv száraztésztákról szóló irányelvét emeli be a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló 152/2009. (XI. 12.) FVM rendeletbe a rendelkezések átfogó felülvizsgálata alapján. A főbb módosítások a következők:

  • A savfok, mint minőségi paraméter a száraztészta előállításánál nem befolyásolható és pontatlanul mérhető, ezért kikerül a szabályozásból.
  • A módosítás megteremti a magasabb minőségű „friss tojásos” vagy „friss tojással készült” száraztészta termékek megkülönböztethetőségét alapanyag és jelölési szinten.
  • A szabályozás kibővül a „teljes kiőrlésű” száraztészta termékre vonatkozó rendelkezésekkel, tekintettel a fogyasztói szokások változására és az egészségesebb táplálkozás előtérbe kerülésére.
  • Az „ízesített, dúsított, színezett száraztészta” kategória bevezetése a búzaalapú gabonaőrleményekből előállított száraztésztáknál szűkebb, de pontosabb szabályozást ír elő az „egyéb száraztészta” kategória helyett.

A módosítás elsődleges célja a magasabb minőségű termékek előállításának és megkülönböztethetőségének elősegítése, illetve az „egyéb száraztészta” termékek kategóriájának szűkítése, pontosítása - írja a kormany.hu.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
EZT OLVASTAD MÁR?