A feketézők a bűnösök: egyre több helyen tör ki a pestis

agrarszektor.hu
Idén június óta tizenötször állapított meg új afrikai sertéspestis (ASP) kitörést házi sertésállományokban a lengyel állategészségügyi hatóság. Az újabb megbetegedések nagy valószínűség szerint az illegális sertésszállításokra vezethetők vissza. A lengyel esetek ismét rámutatnak az feketekereskedelem szerepére a betegség terjedésében, illetve a szállítások ellenőrzésének fontosságára a megakadályozás érdekében.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Új esetet nemcsak már fertőzött, hanem a betegségtől eddig mentes területeken is találtak - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Előbbinél a járvány fenntartásában és a házi sertések közé történő behurcolásában egyaránt szerepe van a fertőzött vaddisznó állománynak és a felelőtlen állattartói magatartásnak.

Az ASP ismételt terjedése és az elmúlt időszak egyéb járványos megbetegedései (páldául bőrcsomósodáskór) miatt augusztusban rendkívüli uniós ülést is tartottak. Az értekezleten a lengyel állategészségügyi hatóság képviselője az illegális sertésszállításokat nevezte meg a kitörések fő okaként. Valamennyi eset ugyanis egyetlen kereskedőhöz vezethető vissza, aki egy regionális vásárban értékesített jelölés nélküli, ismeretlen származású malacokat. A lengyel állategészségügyi szolgálat az érintett tenyészeteket felszámolta, a védőintézkedéseket megtette.

Szintén újabb vaddisznó és házi sertés eseteket jelentettek Észtországban, eddig nem érintett területekről. A betegség Ukrajnában is jelen van, a legközelebbi ismert járványkitörés mintegy 230 kilométerre történt a magyar határtól.

A Lengyelországban történtek ismét rámutatnak az illegális sertésforgalmazás szerepére a betegség terjedésében és a szállítások ellenőrzésének fontosságára a megakadályozása érdekében - húzza alá a Nébih. Az olcsó, ismeretlen származású, dokumentáció nélküli állományokkal könnyen behurcolhatják az országba a járványt, ami komoly kockázatot jelent a hazai sertéságazat számára.

A betegség ellen vakcinázni nem lehet, akár egyetlen fertőzött állatnál is a teljes állományt le kell ölni és területi korlátozásokat kell bevezetni. Mindez komoly közvetlen gazdasági kárt okoz a sertéstartóknak. Továbbá a betegség esetleges megjelenése az ország mentes státuszának és az exportlehetőségeknek az elvesztését is jelentheti.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?