2022. május 24. kedd Eszter, Eliza

Hírek - Élelmiszer

A tejtermelők felháborodtak: túl olcsó a tej a Pennyben

A Penny Market Kft. – a többszörös előzetes egyeztetés ellenére – drasztikusan alacsony, 135 forintos áron dobott piacra egy szlovákiai import UHT tejet 2019. március 21-én. Az üzletlánc ezzel a lépéssel a hazai tejfeldolgozóknak és tejtermelőknek hosszabb távon is jelentős károkat okozhat. A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TTT) a magyar vásárlók védelme érdekében hatósági ellenőrzést kezdeményezett az extrém alacsony ár okának kiderítésére.
 
 

Élelmiszer-biztonsági, számlázási vagy árképzési okai lehetnek annak, ha egy dobozos tej csak 135 forintba kerül - véli a Tej Termétanács, ezért az esetleges szabálysértés kivizsgálást kérte a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatatól (Nébih) és a Pénzügyminisztérium Nemzeti Adó- és Vámhivatalt Vezető Államtitkárságától. A leginkább érintett magyar tejtermelők a Penny elleni demonstrációk előkészítésébe kezdtek, ehhez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a terméktanács minden segítséget megad nekik.

A Penny Market Kft. 2019. március 21-étől – akciós újságja címlapján is hirdetve – egy lépésben 14 forintos kiskereskedelmi árcsökkentéssel, 135 forintos dömpingáron kezdett el értékesíteni egy szlovák eredetű, 1,5%-os zsírtartalmú UHT tejet. Mindez azért különös, mert Szlovákiában az elmúlt hónapokban a magyarországihoz képest kilogrammonként átlagosan legalább 4-5 forinttal drágábban cserélt gazdát a nyerstej. Jól látszik, hogy egyes szlovákiai feldolgozók Magyarországon vezetik le a senkinek sem kellő maradékot, ebben pedig sajnos – a magasabb profitszerzés és a vevők gátlástalan becsalogatása érdekében – a Penny Market Kft. partner. Félő, hogy a 14 forintos árletörés az egész hazai szektoron igen hamar végigsöpör, ezért a gyors és átfogó hatósági lépések sürgetése mellett a NAK és a TTT határozottan felszólítja a Penny Market Kft.-t az akció azonnali visszavonására.


A hazai kiskereskedelmi láncok TTT-be történő öt évvel ezelőtti belépése rendkívüli jelentőséggel bírt a magyar tejágazat fejlődése szempontjából. A termékpálya magyarországi szervezettsége azóta európai összevetésben is példaértékű. Legalább ugyanilyen fontos volt a hazai tejágazat jövője érdekében az ESL és az UHT tejek általános forgalmi adójának csökkentése, mely 2019 januárjában lépett életbe. A tejimport szempontjából az egyik „legrosszabb”, 2010. évi adathoz képest (35%) 2018-ra sikerült elérni azt, hogy az import hazai termeléshez viszonyított aránya tavaly csupán 9% volt.

A Penny Market Kft. a mostani lépésével minden eddigi közös szakmai és kormányzati együttműködést és munkát semmibe vett. Az üzletlánc a helyben elérhető jó minőségű tejet egy gyanúsan olcsó külföldire cserélte, ezzel rossz hangulatot és elégedetlenséget teremtve a hazai tejtermelők között. A NAK és a TTT egyetért a felháborodott termelőkkel, és minden lehetséges eszközzel támogatja az elfogadható megoldás mielőbbi megtalálását.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben