2019. szeptember 19. csütörtök Vilhelmina

Hírek - Élelmiszer

A tejtermelők felháborodtak: túl olcsó a tej a Pennyben

A Penny Market Kft. – a többszörös előzetes egyeztetés ellenére – drasztikusan alacsony, 135 forintos áron dobott piacra egy szlovákiai import UHT tejet 2019. március 21-én. Az üzletlánc ezzel a lépéssel a hazai tejfeldolgozóknak és tejtermelőknek hosszabb távon is jelentős károkat okozhat. A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TTT) a magyar vásárlók védelme érdekében hatósági ellenőrzést kezdeményezett az extrém alacsony ár okának kiderítésére.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Élelmiszer-biztonsági, számlázási vagy árképzési okai lehetnek annak, ha egy dobozos tej csak 135 forintba kerül - véli a Tej Termétanács, ezért az esetleges szabálysértés kivizsgálást kérte a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatatól (Nébih) és a Pénzügyminisztérium Nemzeti Adó- és Vámhivatalt Vezető Államtitkárságától. A leginkább érintett magyar tejtermelők a Penny elleni demonstrációk előkészítésébe kezdtek, ehhez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a terméktanács minden segítséget megad nekik.

A Penny Market Kft. 2019. március 21-étől – akciós újságja címlapján is hirdetve – egy lépésben 14 forintos kiskereskedelmi árcsökkentéssel, 135 forintos dömpingáron kezdett el értékesíteni egy szlovák eredetű, 1,5%-os zsírtartalmú UHT tejet. Mindez azért különös, mert Szlovákiában az elmúlt hónapokban a magyarországihoz képest kilogrammonként átlagosan legalább 4-5 forinttal drágábban cserélt gazdát a nyerstej. Jól látszik, hogy egyes szlovákiai feldolgozók Magyarországon vezetik le a senkinek sem kellő maradékot, ebben pedig sajnos – a magasabb profitszerzés és a vevők gátlástalan becsalogatása érdekében – a Penny Market Kft. partner. Félő, hogy a 14 forintos árletörés az egész hazai szektoron igen hamar végigsöpör, ezért a gyors és átfogó hatósági lépések sürgetése mellett a NAK és a TTT határozottan felszólítja a Penny Market Kft.-t az akció azonnali visszavonására.


A hazai kiskereskedelmi láncok TTT-be történő öt évvel ezelőtti belépése rendkívüli jelentőséggel bírt a magyar tejágazat fejlődése szempontjából. A termékpálya magyarországi szervezettsége azóta európai összevetésben is példaértékű. Legalább ugyanilyen fontos volt a hazai tejágazat jövője érdekében az ESL és az UHT tejek általános forgalmi adójának csökkentése, mely 2019 januárjában lépett életbe. A tejimport szempontjából az egyik „legrosszabb”, 2010. évi adathoz képest (35%) 2018-ra sikerült elérni azt, hogy az import hazai termeléshez viszonyított aránya tavaly csupán 9% volt.

A Penny Market Kft. a mostani lépésével minden eddigi közös szakmai és kormányzati együttműködést és munkát semmibe vett. Az üzletlánc a helyben elérhető jó minőségű tejet egy gyanúsan olcsó külföldire cserélte, ezzel rossz hangulatot és elégedetlenséget teremtve a hazai tejtermelők között. A NAK és a TTT egyetért a felháborodott termelőkkel, és minden lehetséges eszközzel támogatja az elfogadható megoldás mielőbbi megtalálását.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu