Aggasztó kilátások: a bioélelmiszerek lehetnek a Brexit nagy vesztesei

Aggasztó kilátások: a bioélelmiszerek lehetnek a Brexit nagy vesztesei

Teljesen kiszorulhatnak az európai piacokról az angol bioélelmiszerek, ha nem lesz megegyezés az egyenértékűségről a Brexit-megállapodásban. Erről az Egyesült Királyság bioélelmiszer-ágazatának több mint harminc képviselője írt levelet a brit kormánynak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Több mint harminc, a bioélelmiszer-ágazatban érdekelt szervezet írt levelet az angol Brexit-ügyi főtárgyalónak, Lord David Frostnak és a brit mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszternek, John Gove-nak, írta meg a FarmingUK. A levelet aláíró szervezetek arra hívták fel a címzettek figyelmét, hogy komoly negatív hatással lenne az angol bioélelmiszerek piacára, ha az Egyesült Királyság megállapodás nélkül lépne ki az Európai Unióból az év végén. Az ágazat szereplői szerint ez azzal is járna, hogy az EU kizárná brit bioélelmiszereket a piacairól.

A számok azt mutatják, hogy biotermékek globális értékesítése már megközelíti a 100 milliárd fontot (közel 39 ezer milliárd forintot), és hogy az Egyesült Királyság a világ kilencedik legnagyobb biotermék-piaca. A koronavírus miatti lezárások alatt az értékesítések tovább nőttek, az ágazat pedig - a Soil Association előrejelzései szerint - az év végére el fogja érni 2,6 milliárd fontot, vagyis a több mint 1 ezer milliárd forintot.

De ha az organikus szabványok "egyenértékűsége" nem lesz biztosítva a tárgyalások részeként, az Egyesült Királyság 2020. december 31-én 23 órakor automatikusan elveszíti az uniós piacokhoz való hozzáférését. A bioágazat szereplői szerint ez komoly pénzügyi és gyakorlati problémákat jelentene a brit élelmiszeripar dinamikus, gyorsan növekvő és nagyra értékelt része számára. Az érintettek hozzátették azt is, hogy az észak-írországi élelmiszer-előállítók is elveszíthetik a hozzáférésüket néhány, Nagy Britanniában készített, kiemelt fontosságú bioalapanyaghoz vagy termékhez. Ugyanakkor ezek az élelmiszer-előállítók szabadon hozzáférhetnének az uniós tagállamok termékeihez is.

Roger Kerr, az brit bioélelmiszer-tanúsítványokat kiadó szervezet elnöke elmondta, hogy a termelők egyik napról a másikra kiszorulhatnak az uniós piacokról, ha a rendelkezésre álló határidőn belül nem születik kölcsönös elismerési megállapodás a szigetország és az Európi Unió között. A szakember kijelentette, hogy a levél aláírásával szeretnék arra ösztönözni a kormányt, hogy felismerje, mi forog kockán a Brexit kapcsán. Roger Kerr szerint az organikus termékek tanúsítványainak kölcsönös elismeréséről szóló megegyezésnek a főtárgyalók egyik prioritásának kellene lennie.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 24. 05:58