2019. augusztus 18. vasárnap Ilona

Hírek - Élelmiszer

Agrárkamarai választások: csalás gyanúja a megyei MOSZ-listán

Az okirathamisítás gyanúja is felvetődik a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) Heves megyei listájával kapcsolatban, amellyel a szervezet a november 3-i agrárkamarai választásokon indul. A lista egyik tagja úgy került fel a megyei MOSZ-küldöttjelöltek közé, hogy állítása szerint nem ő írta alá a neki tulajdonított elfogadó nyilatkozatot. A MOSZ az Országos Kamarai Választási Bizottság (OKVB) legutóbbi ülésén úgy foglalt állást, hogy a jelöltlista állításakor a törvényi előírások szerint jártak el. Az agrárszektor.hu információi szerint büntetőfeljelentés születhet az ügyben.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Úgy került fel egy jelölt a társas vállalkozásokat képviselő MOSZ Heves megyei agrárkamarai választási küldöttlistájára, hogy nem ő írta alá a jelöléshez szükséges elfogadó nyilatkozatot – ezt maga az érintett jelentette ki az OKVB legutóbbi ülésén a nyilvánosságra hozott dokumentum szerint. A panaszos a Mezőtárkányi Mezőgazdasági Szövetkezet igazgatójaként szerepel a Heves megyei MOSZ-listán, miközben állítása szerint a MOSZ-szal semmilyen kapcsolatot nem tartott fenn az elmúlt években, és többször elutasította az idei jelölésre vonatkozó megyei felkérést is.

Az esetről maga az érintett tett bejelentést az OKVB-nek, illetve értesítette az ügyről a MOSZ-t is. Emellett kérte, hogy az érdekképviselet listájáról az OKVB a mezőtárkányi szövetkezetet törölje. Ezt a bizottság október 13-i ülésén meg is tette, de emiatt a MOSZ Heves megyei listája nem szűnt meg, mivel a szövetség a törölt jelöltet újjal helyettesítette.

Az OKVB ülésén elhangzottak szerint a Heves megyei eset felveti az okirathamisítás gyanúját, és erre a bizottság felhívta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a MOSZ figyelmét is. Az agrárszektor.hu információi szerint a kamara részéről ügyészségi büntetőfeljelentés születhet az ügyben.

A MOSZ az OKVB ülésén azzal érvelt, hogy a jelöltállításkor az érdekképviselet, illetve az ügyben intézkedő személyek a törvények betartásával jártak el. A szövetség ugyanakkor akceptálta a jelölt törlésre irányuló, legutolsó álláspontját, ezért kezdeményezte cseréjét a szervezet Heves megyei listáján.

Mint ismert, a november 3-i országos agrárkamarai választásokon a MOSZ mellett a kisebb gazdaságokat képviselő Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) indul. A MOSZ kilenc, a Magosz tizenkilenc megyében állított listát. Emellett a gazdaköri szervezet tizenhét ágazatai szakmai szervezettel együttműködési megállapodást is kötött.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu