Apokalipszis Ausztráliában: már a hadsereg szállítja az élelmiszert

Apokalipszis Ausztráliában: már a hadsereg szállítja az élelmiszert

MTI
16-an meghaltak, és több mint 5 millió hektárt felperzselt az augusztus óta tomboló tűzvész Ausztráliában. Az emberek a tengerpartokon keresnek menedéket. A szilvesztert is sokan itt, a kocsijukban töltötték. Egy kisebb állatkertet sikerült megmenteniük a gondozóknak, miközben a környező településen több tucatnyi ház teljesen leégett.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A hadsereg hadihajókkal és repülőgépekkel szállítja az élelmiszert azoknak, akikhez a tűz és a füst miatt máshogy már nem lehet eljutni Ausztráliában. Akadozik az áramelátás, és sok helyen a benzinkutak is kifogytak az üzemanyagból, így az autós menekülés is kizárt az ott rekedt lakosság számára. A hőség elviselhetetlen, az ország minden államában 40 Celsius-fok fölött van a hőmérő higanyszála. Október óta 5,5 millió hektárnyi terület égett le Ausztráliában, 16-an meghaltak, és több mint ezer ház lett a lángok martaléka.

A kontinensnyi ország délkeleti részén a legrosszabb a helyzet. Victoria államban tízezrek estek a bozóttüzek fogságába.  A füstoszlopok 14 kilométeres magasságig is felérnek, így hatással vannak az időjárásra is. A új-dél-walesi tűzoltóság elrendelte, hogy minden nem állandó lakosnak el kell hagynia a Batemans Bay üdülőhelytől Victoria állam határáig húzódó, 240 kilométer hosszú tengerparti övezetet.

Ilyen az ausztál tűzvész testközelből. A videót az ottani tűzoltók töltötték a fel december 31-én a videómegosztóra.

Eközben Új-Dél-Walesben egy állatkert az ott dolgozók személyes bátorságának köszönhetően megmenekült a környékén pusztító tűzvésztől. Az állatkertben különösen sok főemlős, számos zebra, zsiráf és orrszarvú él. A legtöbb példányt a park területén sikerült biztonságba helyezni, de a majmok, pandák és egy tigris is az igazgatónál találtak menedéket, aki saját házába fogadta be őket. Chad Staples, az állatkert igazgatója "apokaliptikus" állapotokról számolt be, mint mondta, úgy érezte magát, mintha az Armageddon érkezett volna el. Miközben az állatkert megmenekült, maga a település, Mogo súlyos károkat szenvedett, több tucatnyi ház odaveszett a tűzben.

Sokan menhelyeken vagy a tengerparton, a víz védelmező közelségében búcsúztak az óévtől Ausztráliában. Az apokaliptikus állapotok ellenére december 31-én megtartották a tűzijátékot Sydney-ben.

Címlapfotó: MTI/AP/Australian Broadcasting Corporation, Channel 7, Channel 9

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?