2020. szeptember 30. szerda Jeromos

Hírek - Élelmiszer

Az ember az előidézője Európa forró nyarainak

A klímaváltozás jelentősen hozzájárult a júniusban tapasztalt perzselő hőséghez Nyugat-Európában. Az évszázad végére ezek a magas hőmérsékletek válnak átlagossá.
 
 

Portugáliában halálos erdőtüzek pusztítottak a nyár elején, és számos országban rekordokat döntő hőmérsékleteket jegyeztek fel. Nyugat-Európában mintegy 3 Celsius-fokkal magasabb lesz a júniusi átlaghőmérséklet a hosszú távú átlagnál – közölte a világ időjárásának jellegzetességeit kutató World Weather Attribution nevű nemzetközi kutatócsoport.

Világos bizonyítékot és szoros kapcsolatot találtunk az e havi rekord meleg és az ember okozta klímaváltozás között – mondta Geert Jan van Oldenborg, a holland meteorológiai intézet vezető kutatója, a jelentés egyik szerzője. A fosszilis üzemanyagok használatával előidézett klímaváltozás miatt négyszer nagyobb a valószínűsége az ilyen típusú hőségnek Franciaországban, Hollandiában és Közép-Angliában, és tízszer nagyobb Portugáliában, valamint Spanyolországban – mutatták ki történelmi folyamatokat elemezve.

A kutatók szerint egyre kevésbé valószínű, hogy a hőség a természet szeszélyének számlájára írható, és nem magyarázható a Nap aktivitásában bekövetkező változásokkal vagy olyan természeti tényezőkkel, mint a légkörben lévő vulkáni por kis mennyisége. Ez azt jelenti, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása növelte meg a kockázatokat. Az évszázad végére ezek a magas hőmérsékletek válnak átlagossá Nyugat-Európában – hangsúlyozták a kutatók.

A hőség halálos lehet, különösen a nagyon fiatalok és az idősebbek esetében. Fontos, hogy a városok együttműködjenek a tudósokkal és a közegészségügyi szakemberek akciótervet dolgozzanak ki hőség esetére – mondta Frederike Otto, az Oxfordi Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője.

A portugáliai erődtüzekben több mint 60 ember vesztette életét, Spanyolországban több mint kétezer embert kellett kitelepíteni a bozót- és erdőtüzek miatt. Franciaországban, Svájcban és Hollandiában életbe kellett léptetni a hőségterveket. Június 21-én szinte egész Franciaországban a legforróbb éjszakát mérték a feljegyzések kezdete óta, Angliában 1976 óta a legforróbb júniusi napot jegyezték fel.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu