Az Óperenciás-tengeren, és a húson is túl… - bővül egy új piaci szegmens

Az Óperenciás-tengeren, és a húson is túl… - bővül egy új piaci szegmens

Takarék Agrár24
Már egy korábbi írásunkban is feszegettük azt a témát, mely a közeljövőben egyre komolyabb konkurenciát fog teremteni a hagyományos húselőállító termékpályák szereplői számára, nemcsak a termelés, de a befektetések területén is. Ahogy akkor írtuk, az iparági befektetői elköteleződéssel foglalkozó szakértők határozottan állítják, hogy a befektetői közösség az élelmiszer ellátási lánc radikális átalakítása felé vette az irányt, köszönhetően a technológiában rejlő óriási társadalmi és gazdasági potenciálnak. Ennek az átalakulásnak jelenleg a kezdetén járunk, de már most is látható, hogy az alternatív fehérjék ízben, állagban és árban sokkal hamarabb válnak teljesen egyenrangúvá a hagyományos állati fehérjékkel, mint azt korábban feltételeztük.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

EZ IS ÉRDEKELHET

…és így jutottunk el oda, hogy a Beyond Meat a 18. héten piacra dobta húsmentes hamburgerpogácsájának legújabb változatát. A Beyond Burger első "formulájának" 2016-os bevezetése óta a húspogácsákat már több mint 28 000 kiskereskedelmi egységben forgalmazzák az Egyesült Államokban. A járvány előtt az éttermek és büfék a Beyond teljes forgalmának mintegy felét adták, de a válság miatt ez az arány nagy mértékben eltolódott az élelmiszerüzletek javára. Ebből is kifolyólag kiskereskedelmi forgalmuk 76 százalékkal, 62,1 millió dollárra nőtt a 2020. negyedik negyedévben.

A fogyasztók szeretik az állati eredetű fehérjéket - olyannyira, hogy 2020-ban 574 millió tonna húst, tenger gyümölcseit, tejtermékeket és tojást fogyasztottak - fejenként majdnem 75 kilogrammot. Ez a mennyiség még mindig növekszik, különösen a fejlődő országokban. Ezt meghaladva nőnek azonban az aggodalmak is az általunk elfogyasztott állatok tartásának környezeti költségeivel, az állatjóléttel és az emberi egészségre gyakorolt hatásokkal kapcsolatban is. 
A globális alternatív fehérjepiac értékét 2019-ben 14,95 milliárd USD-re mérték iparági elemzések. Állításuk szerint az alternatív fehérjék piaca 2035-re el fogja érni a legalább 290 milliárd dollárt, köszönhetően a fogyasztók által támasztott felfutó keresletnek. 
Az alternatív fehérjék az elmúlt néhány évben hiánypótló termékből szinte mainstream jelenséggé váltak. A fogyasztók hamarosan a világ tíz legnépszerűbb ételéből kilencet - különösen azokat, amelyekben kevésbé strukturált húst, például darált marhahúst használnak - a majd kedvező árú alternatív fehérjékből készíthetnek.

A Beyond Burger 3.0-t hétfőtől (2021.05.03) kapható az USA élelmiszerüzletekben, mindazonáltal júniusra a termék az éttermekbe is megérkezik a tervek szerint.

Chuck Muth, a vállalat stratégiai igazgatója szerint a hús alternatíváinak fejlesztése segít a vállalatnak megtartani piaci részesedését, még akkor is, amikor egyre több versenytárs, például a Tyson Foods és a Kellogg is kínál húsmentes hamburgert. Véleménye szerint, a kategória egyik első szereplőjeként kiemelkedő pozícióban vannak, ugyanakkor ez a jövőben csak akkor tartható, ha továbbra is innovatívak maradnak és termékeik fejlesztésére összpontosítanak.

Végső soron a Beyond Meat a hagyományos húsipari termelőket tekinti igazán versenytársnak. Ezért igen komoly erőfeszítéseket tesznek az ízélmény, valamint a beltartalmi értékek javítására. A hamburgerpogácsa (húspótló) koleszterint egyáltalán nem, zsírt pedig 35 százalékkal kevesebbet tartalmaz, ráadásul kalóriatartalma is kevesebb, mint a marhahúsból készült húspogácsáké.

Stratégiájuk szerint, 2024-re elejére el tudják érni a marhahússal való árparitást, ezzel is arra ösztönözve a húsimádó fogyasztók egy részét, hogy térjenek át az általuk forgalmazott termékekre. A vállalat a hamburgerek új változatát először négyes csomagolásban - később kétcsomagos és egykilós kiszerelésben is - fogja értékesíteni, 9,99 dolláros ajánlott kiskereskedelmi áron. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának adatai szerint egy kiló marhahúspogácsa, amelyből körülbelül négy hamburger készül, átlagos ára 2021-ben a 17. héten 2,93 dollár volt.

A Beyond Meat részvényei az elmúlt 12 hónapban 21%-kal emelkedtek, így a vállalat piaci értéke 8,33 milliárd dollár. Az első negyedéves eredményekről várhatóan május 6-án számolnak majd be, így érdemes figyelni az elért teljesítményüket.

Nem véletlenül kerülhetnek szóba ezek a több hagyományos mezőgazdasági ágazatot is látványosan érintő hírek, mivel ezek a jövőben igen komoly hatást fognak gyakorolni, a fogyasztói szokásokra, a viselkedésre és nem mellesleg a befektetői elképzelések irányára is. Az iparági szakértők közül Jim Mellon, a Moos Law szerzője is arra tippel, hogy az alternatív fehérjék nagy mértékben fogják megváltoztatni a globális élelmiszeripart.

A jövőre való felkészülés része a hazai mezőgazdaság szereplői számára is a költséghatékony termelés. Az ehhez szükséges beruházások pályázati forrásokkal, valamint az önerőt kiegészítő, a Takarékbank Agrárcentrum szakértő finanszírozói által elérhető hitelekkel jól tervezhetőek. 

Írta: Dózsa Gergely, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?