2022. január 21. péntek Ágnes

Hírek - Élelmiszer

Beindultak a spanyolok: durván felpörgött a zöldség-és gyümölcsbiznisz az országban

Májusig 9,4%-kal nőtt a spanyol zöldség- és gyümölcsimport, az öt hónap behozatala értékben kifejezve több mint 1,5 millió eurót tett ki. A zöldségeknél a burgonya, bab, paradicsom behozatal volt jelentős, míg a gyümölcsöknél a körte és az alma.
 
 

A gyümölcs- és zöldségfélék behozatala az idei évben májusig összesen 1.678.355 tonna volt, ami 9,47%-os növekedést jelent. Értékben kifejezve az öt hónap behozatala 1.566 millió eurót tett ki (+8,66%). - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A zöldségbehozatal 761.241 tonna volt, a burgonya, a bab, a paradicsom, a paprika és a hagyma jelentős részesedése mellett. A gyümölcsbehozatal összesen 772.473 tonna volt (+12,96%), jelentős növekedést mutatva számos termékcsoportban, például a körte és az alma esetében.

Az Európai Unióból származó spanyol behozatal a teljes behozatal 46,7%-át teszi ki, az elmúlt 6 évben csökkenő ütemben, míg a harmadik országok részesedése nőtt, a 2017-es 44,77%-ról idén 53,83%-ra. A harmadik országok közül Marokkó a vezető beszállító, ahol a termelés egybeesik a spanyol kínálattal, majd Costa Rica következik. Az EU fő beszállító országai Franciaország 429.865 tonnával, majd Olaszország és Hollandia következik.

A kedvező szabályozási keretnek köszönhetően az import - a FEPEX szerint - már most is jelentős részesedéssel bír a nemzeti piacon, és növekvő tendenciát mutat. A spanyol háztartások fogyasztása a 2021. január-május közötti időszakban 5.704.902 tonna volt a MAPA szerint.

Májusban fellendült a spanyol zöldség- és gyümölcsexport

A Spanyolország által exportált friss gyümölcs és zöldség mennyisége májusban visszanyerte pozitív előjelét, 5,7%-kal nőtt, és összesen 1.128.636 tonnát tett ki. Májusban a teljes gyümölcs- és zöldségkivitel értékét tekintve 1.448 millió eurót tett ki, ami a FEPEX számára ismét azt mutatja, hogy az ágazat egésze erősen függ a külpiacoktól, ezért a gazdasági és társadalmi fenntarthatóság megőrzése és a versenyképesség javítása érdekében az uniós piacon fennálló versenytorzulások megszüntetése prioritást élvez.  

A káposzta kivitele 59 094 tonna (+29,5%), a fejes saláta 54.622 tonna (+32,2%), a paprika 42.741 tonna (+26,5%), a sárgarépa 37.753 tonna (+36,9%) erőteljesen nőtt ebben a hónapban. A zöldségfélék összességében 12,9%-kal nőttek, ami az idei évben a legmagasabb arány, összesen 440.194 tonnával. A gyümölcsexport májusban 1,5%-kal nőtt, ami 2021-ben ismét pozitív előjelet jelentett. Ebben a hónapban a piros gyümölcsök növekedése kiemelkedik, a szamóca összesen 56.599 tonna (+15,5%), az áfonya 26.846 tonna (+23,9%), a málna 11.442 tonna (+15,3%) volt, míg a csonthéjasoké a kedvezőtlen időjárás miatt csökkent, kivéve a cseresznyét, amely a 2020-ban elszenvedett erőteljes visszaesést követően újra talpra állt. A májusban exportált gyümölcsök összmennyisége 688.437 tonnát tett ki (+1,5%).

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
    Agrárszektor hírlevél
    Ne maradjon le a friss hírekről!
    Iratkozzon fel hírlevelünkre
    és járjon mindenki előtt.
    Mind a négyet bepipálom

    Agrárium 2022

    A tavasz meghatározó agrárgazdasági  rendezvénye április 6-án!

    Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től

    Ingyenes online klub 02.22-én!