Bizonytalan helyzetben a magyar borászok: rengeteg a kérdőjel az idei év körül

Bizonytalan helyzetben a magyar borászok: rengeteg a kérdőjel az idei év körül

Az elmúlt időben nyári, tavaszi, téli és őszi időjárás is előfordult hazánkban, ami által komoly károk keletkeztek a kertekben és az ültetvényeken egyaránt. Azt már megtudhattuk, hogy sok gyümölcsfaj megsínylette az ítéletidőt, na de mi a helyzet a szőlőültetvényekkel és milyen jövőképe van most a hazai borászati ágazatnak? Ennek jártunk utána, a válasz pedig nem is annyira egyértelmű, mint azt gondolnánk!

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Tagadhatatlanul mindenkit megzavart a szokatlan, négyévszakos április és fagyos március is, a termelők pedig kifejezetten nehéz helyzetbe kerültek. Azonban, a szőlőtermelők esetében nem ennyire drasztikus a helyzet, hiszen egyelőre nem okozott kárt a fagy az ültetvényekben, viszont más tényezők miatt már kell aggódni. Hogy mik is ezek pontosan, az ország több pontján elhelyezkedő borászatait kérdezte meg az Agrárszektor.

EZ IS ÉRDEKELHET

A soltvadkerti Frittmann Borászattól Frittmann János elárulta, hogy az elmúlt időben tapasztalható kellemetlen, fagyos időjárás egyelőre nem befolyásolta kedvezőtlenül a szőlőket. Mintegy 60 hektárnyi területen termesztenek számos szőlőfajtát, mint például a cabernet sauvignon, Irsai Olivér, merlot, portugieser, cserszegi fűszeres, kadarka és sauvignon blanc. Ám nem a fagy lehet az, ami komoly gondot okozhat majd, hanem a rendkívül kevés csapadék. Ebben az évben mindössze 100 milliméter csapadék hullott a térségben, tavaly pedig összesen valamivel több mint 500 milliméter. A koronavírus-járvány okozta nehézségekkel is sikerült megbirkózniuk, mindezek mellett egy átlagos, közepes évet zárhatnak a felmerülő problémák ellenére is. 

A tállyai Európa Centruma Pinceborozó és Vendégház már nem ennyire derűlátó. 15 hektárnyi területen termesztenek furmintot, sárgamuskotályt és hárslevelűt, az ítéletidő azonban abban a térségben sem okozott károkat az ültetvényeken, valamint egyelőre a csapadék hiányát sem érezték meg. Bár hozzátették, hogy valóban jót tenne némi eső, nem okozott ez idáig gondot az aszály. Ami azonban komoly nehézségek elé állítja őket, az a visszaesett vendégforgalom. A panzióként is működő borászat a koronavírus-járvány miatt nem tud vendégeket fogadni, ráadásul külföldi vendégek is előszeretettel látogatták a térséget. A készletük pedig egyre csak növekszik, ám nincs kinek eladni a megtermelt mennyiséget. A tél is enyhe volt, ám ennek inkább pozitív hatásai voltak, hiszen több munkálatot időben, megfelelő körülmények között be lehetett fejezni. Jelenleg megtippelni is nehéz, hogy mi várható az idei évben, azonban, ha a fokozatos nyitás elkezdődik, akkor az nagyban fellendítené a keresletet - egyelőre minden reményüket ebbe vetették bele.

A badacsonyörsi Varga Pincészet hatalmas, mintegy 200 hektárnyi területen termeszt számos szőlőfajtát, különböző régiókban: Balatonfelvidéken 120 hektáron leginkább fehér szőlőfajták, Balatonaligán pedig a kékszőlőfajták dominálnak. Az egri borvidéken is vannak szőlőültetvények, abban a régióban a Pinot noir, a kékfrankos és a cabernet franc fajták találhatóak meg. A szintén egri borvidékhez tartozó Feldebrőn pedig a hárslevelűt termesztik. A pincészet szőlészeti ágazat vezetője,Varga Máté elmondása szerint szerencséjük van, hiszen tavaly ilyenkor már mindenhol kifakadtak a szőlők, most azonban 2 héttel előrébb volt a vegetáció. 

A hideg időjárás nem volt káros hatással a növényekre, a fagykár elenyésző az összes régióban, statisztikailag pedig nem is értékelhető. A legtöbb faj még alszik, a rügypattanás pedig 1-2 héten belül meg is fog történni. Az aszály sem okozott gondot, bár a korai fajtáknál némi esőre szükség lett volna, de a szüret közepére megérkezett a várva várt csapadék, így a késői fajtáknál nem keletkeztek károk. Egy érdekes tapasztalatot is megosztott velünk, miszerint egyre nagyobb területeken alkalmaznak sorköztakaró növényeket. Észrevették, hogy ahol ezek jelen vannak, ott néhány nappal később fakadnak ki a szőlők, így a fagyokat is sokkal jobban át lehet vészelni. Továbbá, ez a fajta talajtakarás a hektikus csapadék ellen is ideális, hiszen ezzel a módszerrel sokkal több nedvességet tudnak megtartani a talajban, így a szárazabb időjárás sem tud kárt tenni az ültetvényeken. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A koronavírus-járványt is sikerült nagyobb kiesés nélkül átvészelni, nem véletlenül: az első hullámban jelentős volt a visszaesés, voltak olyan hetek, amikor 70%-kal kisebb volt a forgalom az előző évekhez képest, de nyáron a nyitásoknak köszönhetően visszaálltak a számok. A lehető legjobb húzásnak bizonyult, hogy létrehoztak egy webshopot, ami ismét beindította az üzletet, és örömmel tapasztalták, hogy a fogyasztóik nem hagyták el őket a pandémia ellenére sem. A 2020-as év nagyjából 5-8%-kal lett gyengébb a 2019-es évnél, ami a körülményeket figyelembe véve igen nagy sikernek könyvelhető el. A 2021-es évet egyelőre megtippelni is nehéz, hiszen a szüret még messze van, de a webshop és a folyamatos nyitás idén is bizakodásra ad okot.

Soltész Gergő, az egri Ostoros Családi Pincészet tulajdonosa is arról számolt be, hogy szerencsére megúszták fagykárok nélkül az elmúlt időszakot. 180 hektáron javarészt kékfrankost termesztenek, ami kiváló rozé alapanyag és a bikavér alapja. Megtudhattuk, hogy komoly fagykárt a februári vagy májusi extrém hideg időjárás tudna okozni - előbbi elmaradt, utóbbiban pedig bíznak, hogy nem lesz.A csapadékszegénység sem viselte meg őket, hiszen a növények gyökérzetei nagyon mélyen vannak, így hozzá tudnak jutni a megfelelő nedvességhez. A tavalyi évben például az okozott problémát, hogy túl sok csapadék esett egyszerre, ami által egészségi problémák keletkeztek a szőlőkben. Leginkább a minőségre és nem a mennyiségre voltak hatással a körülmények.

EZ IS ÉRDEKELHET

A pandémia őket sem kerülte el, a HORECA értékesítések nagyon visszaestek, azonban a kiskereskedelem nagyon felpörögött, így visszaállt az egyensúly. Nagy örömükre szolgál, hogy a vásárlók kitartanak mellettük továbbra is. Mint kiderült, az idei első negyedév kiemelkedően jól zárt, a rozé, illetve az Irsai Olivér nagyon kelendő. Sőt, utóbbi még egy aranyérmet is bezsebelt a rangos berlini borversenyen, az idei évhez pedig szintén bizakodóan állnak hozzá.

Összességében tehát elmondható, a pincészeteknek nem a fagyos időjárás, hanem a koronavírus-járvány okozta a legnagyobb nehézségeket. Kit jobban megviselt, kit kevésbé, az viszont kijelenthető, hogy csak úgy, mint a többi ágazatot, úgy a borászatot is komoly akadályok elé állította, főleg azokat, akik gasztronómiával is foglalkoznak. Az, hogy milyen kilátások várhatóak az idei évre, nagyon képlékeny, illetve az is, hogy az elkövetkezendő nyitások mennyire fogják tudni ismételten felpezsdíteni ezt az ágazatot. Abban azonban biztosak lehetünk, hogy továbbra is jó minőségű magyar borok kerülhetnek az asztalunkra, nem lesz belőlük hiány - és ez az, ami nagyon fontos. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?