2021. március 8. hétfő Zoltán

Hírek - Élelmiszer

Csirkenevelő és zöldségtermesztő egyben: nem is gondolnád, de Afrikából jön az újítás (videó)

Piramis alakú elrendezésben tenyésztenek együtt csirkéket és halakat, valamint termesztenek növényeket egy burkina faso-i kísérletben. Az elrendezés lényege, hogy mindegyik "élelmiszer" kapcsolatban van egymással, így a csirkék élnek legfelül, az ő trágyájukkal táplálkoznak a halak, amelyek vizét a zöldségek termesztéséhez használják fel.
 
 

Egy piramis alakú építményben termesztenek háromféle különböző élelmiszert egy burkina faso-i kísérletben, amelyben paradicsomot és salátát termesztenek, valamint csirkéket és halakat tenyésztenek, tehát a kertészeti ágazat, az akvakultúra és a baromfitenyésztés egyaránt megférnek egymás mellett. A piramis kialakítás lényege, hogy mindhárom élelmiszer kapcsolatban van egymással, és cirkulárisan tápanyagokat juttatnak a másiknak. Ez egyelőre egy prototípus, amelyben akár 600 növény is termeszthető, emellett 200 hal és 200 baromfi is elfér benne.

A létesítményben a csirkék élnek legfelül, a halak pedig alattuk, akik a baromfitrágyával táplálkoznak, amely közvetlenül a piramis aljában lévő tartályokba esik, amelyekben a halak élnek. A víz, amelyben a halak úszkálnak, táplálja a paradicsomot és a salátát. A mezőgazdasági piramis napenergiával működik, a rendszerben nem használnak kémiai vegyszereket, és a helyi időjárási, valamint talajviszonyoktól függetlenül működik, és minimális mennyiségű vizet használ.

A piramis alakú létesítményről az alábbi videó készült: 

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy hogyan lehet, hogy a halak a csirkék trágyájával táplálkoznak. A harcsa mindenevő hal, sokat eszik, és akár a baromfitrágyát is elfogyasztja, ami az állatvilágban meglehetősen gyakori. A csirkék ürüléke ugyanis rengeteg szerves anyagot és tápanyagokat tartalmaz. Emellett kérdéseket vethet fel, hogy a csirkék szempontjából nem túl állatbarát a hely kialakítása, és nem biztos, hogy megfelelő számukra, hogy talaj nélküli talapzaton mászkálnak. Ez a kialakítás egyelőre azonban csak egy prototípus, ami azt jelenti, hogy a végleges verziónál a csirkék valószínűleg stabilabb talapzatot kapnak majd.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu