Csúszás Csányiék hatalmas vágóhídjánál - Most indul a próbaüzem

agrarszektor.hu
Csúszásban van a Pick Szeged Zrt. alapanyag-előállítására létesítendő mohácsi "gigavágóhíd" projektje. Az eredeti tervek szerint már októberben el kellett volna indulnia a próbaüzemnek, ám a jelenlegi állás szerint erre csak november legvégén kerülhet sor. A csúszást a kivitelezés utolsó fázisának munkálatai okozták.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A beruházás megvalósítója az MCS Vágóhíd Zrt., amely a Csányi Sándor tulajdonába tartozó Bonafarm Zrt. stratégiai partnereként valójában a - szintén Csányi-érdekeltségű - Pick részére biztosítja majd a húsalapanyagot. Nem is keveset, hiszen a Bonafarm Csoport évi 1 millió hízó levágását tervezi, és ennek 80-90%-át a belső termelés, valamint az integrációs partnerek révén akarja előteremteni.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2016: két nap, 70 előadó, 800 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái

A mohácsi vágóhíd átadása azonban késlekedik, az egy hónapos csúszás a kivitelezés utolsó fázisában, a kisebb simítások elvégzésekor jött össze, ezeket ugyanis nem lehetett előre pontosan kikalkulálni. A jelenlegi állapotban a vágóhíd próbaüzeme november legvégén kezdődik a száraztesztekkel, míg az éles próbaüzem január elején indul, azaz akkortól vágnak már sertéseket is - tudtuk meg Nagy Endrétől, a Pick Szeged Zrt. vezérigazgatójától. A teljes üzem (vágóhíd, csontozó, csomagoló stb.) próbaüzeme egészen jövő év márciusáig tart, és e mellett fokozatosan futtatják fel a termelt mennyiséget. A teljes üzemszerű indulás ennek megfelelően csak a tavasz elején várható, a teljes kapacitást pedig 2017 utolsó negyedévében éri majd el az üzem.

Az álláskereső oldalakon hónapok óta folyamatosan feltűnnek az MCS Vágóhíd Zrt. hirdetései, amelyekben húsipari szakmunkásokat keresnek. Ez elvileg arra is utalhat, hogy az 500 fő körülire tervezett dolgozói létszám csak nehezen akar összejönni. A cég tájékoztatása szerint azonban az induláshoz szükséges létszám gyakorlatilag teljesen fel van töltve, és csak az ágazatban megszokott fluktuáció, illetve a későbbi felfutás miatt keresnek további betanított és szakmunkásokat.

Korábban szó esett arról is, hogy a csontozási és csomagolási tevékenységeket Pécsről Mohácsra költöztetik, ám ezeket a munkafolyamatokat még mindig a baranyai megyeszékhelyen végzik a dolgozók, és az új helyre majd csak a jövő év elején irányítanak át kollégákat nagyobb létszámban. Helyi lapértesülések szerint a pécsi üzemben foglalkoztatott munkaerő 90 százaléka vállalta a napi ingázást.

Érdekes kihívást jelent az MCS Vágóhíd Zrt.-nek a mohácsi önkormányzattal kötött megállapodása is, ennek értelmében 2017 végére legalább 300 helyi lakost kell alkalmazniuk az új üzemben, 2018-tól pedig további 50 főt. Bár a felvett kollégák közt számos mohácsi van, a cég most még távol áll a vállalástól. Pedig ha ez nem jön össze, elég komoly anyagi hátrányt szenvedhet el miatta. Amennyiben a jövőre megcélzott 300 alkalmazott 80 százalékánál kevesebb helyi munkaerőt foglalkoztatnak, akkor vissza kell fizetniük azt a 180 millió forintot, amit a telek megvásárlásakor kedvezményként kaptak a várostól. Ha 80 és 100 százalék közötti lesz a létszám, akkor 600 ezer forint befizetésére lesznek kötelezve minden hiányzó dolgozó után, a 2018-2022 közötti időszakban pedig 514 280 forintot kell ugyanezért "kicsengetniük".

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13