Döbbenetes dolog derült ki a húsfogyasztásról: ezt sokan nem gondolták volna

Döbbenetes dolog derült ki a húsfogyasztásról: ezt sokan nem gondolták volna

agrarszektor.hu
Átlagosan évi 80 kilogramm húst fogyasztanak el az EU-s polgárok, ami mindazok mellett, hogy magas szám, a környezetnek sem feltétlenül jó. Bár számtalan helyen hallhattuk, hogy a kérődzők nagy mennyiségben állítanak elő metánt, ami a klímaváltozáshoz is nagyban hozzájárul. Ez részben igaz, de szélsőséges irányba nem szabad sem elmenni, sem gondolkodni. Minden mindennel összefügg, a hangsúly a tudatosságon van. Valamelyest valóban jó volna csökkenteni a húsfogyasztást, de a legfontosabbnak annak kellene lennie, hogy kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozást folytassunk, jó minőségű élelmiszerekből.

Early Bird jegyek az Agrárszektor 2025 konferenciára!

Szerezze meg jegyét most még Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, ahol kistermelők és fiatal gazdák most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! A konferencia értékelést ad az agrárium helyzetéről, egyúttal pedig felvázolja az ágazat előtt álló rövid- és hosszú távú fejlesztési és kitörési lehetőségeket, illetve bemutatja a vállalkozások üzleti döntéseihez szükséges mértékadó prognózisokat.

Az állatok fenntartásához rengeteg táplálékra, földterületre és vízre van szükség. Sok szakértő úgy véli, hogy mérsékelnünk kell a fogyasztásunkat. Dr. Matin Qaim, a Bonni Egyetem munkatársa szerint ha a világon mindenki annyi húst enne, mint az európaiak és az észak-amerikaiak, bizonyosan nem érhetnénk el a klímaváltozás elleni harcban kitűzött célokat. A kutató kiemelte, jelentősen csökkentenünk kell fogyasztásunkat, ideális esetben évi 20 kilogrammra vagy kevesebbre, azaz legalább 75 százalékkal. A szakértő szerint az ukrajnai háború okozta gabonahiány is igazolja, hogy az élelmiszerbiztonság érdekében kevesebb gabonát kellene adnunk állatainknak - írja a 24.hu a Phys.org alapján. A szakember kollégája segítségével vizsgálja új tanulmányukban a húsfogyasztás és a fenntarthatóság kapcsolatát.

EZ IS ÉRDEKELHET

A páros úgy gondolja (és ezt nagyon fontos kihangsúlyozni!), hogy az emberiségnek nem kell sem vegán, sem vegetáriánus étrendre váltania, a problémát nem így kell megoldani - és nem is lehetne. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy nem egy régió létezik, ahol az állattartás adott, a növénytermesztést pedig nem vagy csak nehezen lehetne kivitelezni. A kutatók szerint a gazdag országok fogyasztása jelenti a fő gondot. Bár tény, hogy egyre többen térnek át a növényi alapú étrendekre, ennek ellenére még mindig rengeteg hús fogy Európában, Észak-Amerikában és Ausztráliában. B Qaim úgy véli, hogy a fogyasztást úgy lehetne mérsékelni, ha magasabb lenne az állati eredetű termékek adója. A döntés nyilvánvalóan nem lenne népszerű, érdemes ugyanakkor tisztában lenni vele, hogy a hús magas környezetvédelmi költsége jelenleg nem tükröződik a piaci árakban. Ami pedig elengedhetetlen, hogy a fiatalokat már egészen fiatal korukban el kezdjék edukálni a környezettudatosságra, melyre jó opció lehetne, ha a fenntartható fogyasztás bekerülne a tantervbe. 

 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Igen, a KWS TOP4 Mátrix működik! (x)

A visszatérő, hatalmas károkat okozó évjárati és növénytermesztési katasztrófa biztatott bennünket, hogy foglaljuk egyedi kukoricatermesztési kockázatkezelési rendszerbe a KWS modern kukoricahibridjeit.

Támogatott tartalom

Rhizál: a víz bölcsője a búza számára (x)

A Rhizál® a HED-LAND Hungária Kft. különleges biológiai csávázó és talajkezelő készítménye, amely a Rhizobium alamii törzset tartalmazza, és hatékonyan segíti az őszi búza kelését, korai fejlődését és szárazságtűrését.

Támogatott tartalom

Kertből az asztalra (x)

Közösségi főzéssel búcsúzott a nyártól a Kiskert program Vizsolyban

EZT OLVASTAD MÁR?