2019. szeptember 16. hétfő Edit

Hírek - Élelmiszer

Drágul a liszt a kötelező béremelések miatt

Elkerülhetetlennek tartja a malomipar a liszt árának minimum 5 százalékos emelését. Az alacsony iparági profit miatt ugyanis a vállalatoknak nincsenek tartalékaik az előírt béremelésekhez.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A legtöbb malomipari vállalat a nullszaldó közelében, de legfeljebb 2 százalékos profittal dolgozik, és nem rendelkezik tartalékokkal a szükséges béremeléshez – indokolta a várható lisztáremelést a Gabonaszövetség. Az érdekképviselet szerint legalább 5 százalékos drágításra lenne szükség.

A szövetség tájékoztatása szerint minden vállalat maga dönti el, mikor és milyen mértékben emeli az árait, de már a januári bérek kifizetése is nehézséget okozhat a vállalatoknak. Január 1-jétől törvényi kötelezettség a minimálbér és a garantált bérminimum növelése, az emelés szükségességét a kormány a növekvő munkaerőhiánnyal, a kivándorlás elleni fellépés szükségességével magyarázta.

Az alacsony bérszínvonal és a munkaerőhiány különösen jellemző a malomiparra, ahol a munkaerő utánpótlása is hiányzik, hiszen az országban nincs molnárképzés, miközben a magasabb bérek sok szakembert vonzanak külföldre – hangsúlyozza a szövetség. Mindezek a szervezet szerint elkerülhetetlenné teszik a jelentős béremelést, így a liszt árának növelését is.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu