2021. február 25. csütörtök Géza

Hírek - Élelmiszer

Együttműködik a NAIK és az AKI

Együttműködési megállapodást kötött április 18-án a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) és az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI). A dokumentumot Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója és Juhász Anikó, az AKI főigazgatója írta alá.
 
 

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központban az agrárium szinte összes területét érintő közvetlen kutatások zajlanak, így a NAIK a legnagyobb olyan szervezet, amely alkalmazott kutatási és innovációs tevékenységet végez. A felek közötti együttműködés célja, hogy hosszú távon, a gyakorlatban is hasznosítható módon erősödjön az agrárkutatásokat végző NAIK és az agrár-közgazdasági kutatásokat végző AKI kapcsolata. A kutatási együttműködés a mindkét fél által kutatott területekre összpontosul, különös tekintettel a precíziós gazdálkodásra, az akvakultúrára, az ökoszisztéma szolgáltatásokra, a takarmányozási rendszerek helyzetére, az öntözésre, a klímaváltozás hatásainak vizsgálatára, továbbá a mezőgazdasági időjárási kockázatkezelésre.

A precíziós gazdálkodás szakterülete azért is kap kifejezett hangsúlyt az együttműködésben, mert a támogatásrendszer - következő években várható - átalakulása miatt különösen lényegessé fog válni ez a téma.


A két intézmény közötti konkrét együttműködésről szólva Gyuricza Csaba példaként említette a nemzeti fehérjetakarmány-programot, amelynek kidolgozása már folyamatban van. Juhász Anikó hozzátette, hogy a takarmányozással kapcsolatban az Agrárgazdasági Kutató Intézet több éves kutatási tapasztalattal és háttérrel rendelkezik. 2016-ban indult a takarmányozási adatgyűjtés, amelyből takarmányozási regiszter is készült. A témában 2014 óta folyik háttérelemzés az AKI-ban, ami jó alap lehet a takarmány-program kidolgozásához is. A Földművelésügyi Minisztérium sertéskutatási programjának keretében továbbá két éve zajlik a sertéstartás környezetterhelésének mérése – mondta az AKI főigazgatója.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu