2021. október 16. szombat Gál

Hírek - Élelmiszer

Élelmiszerbotrány: hétpecsétes titok, mit vizsgálnak

Nem hozza nyilvánosságra egyelőre a Földművelésügyi Minisztérium (FM) annak a körülbelül száz élelmiszerterméknek a listáját, amelyet abból a szempontból vizsgálnak meg, hogy „kettős mércét” alkalmaznak-e a magyar fogyasztók kárára a multinacionális vállalatok. Részleteket az átfogó ellenőrzés eredményeiről ígér a tárca, leghamarabb március második felében.
 
 

Nem publikusak annak az átfogó összehasonlító vizsgálatnak a részletei, amelyet nemrég rendelt el Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a hazai és külföldi kiskereskedelemben kapható azonos élelmiszerek ellenőrzésére – közölte az agrárszetor.hu-val az FM. Így egyelőre azt sem lehet tudni, hogy a vizsgálat pontosan mely élelmiszerekre terjed ki.

Mostanáig csupán azt derült ki, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) körülbelül 100 termék összehasonlító és érzékszervi analízisét kezdte meg. A tárca tájékoztatása szerint majd a vizsgálatok eredményeiről kívánnak részleteket közölni, várhatóan március második felében.

Ha felkészülten akar nekivágni a 2017-es agrárévnek, ha első kézből, a hazai agrárszektor meghatározó szakembereitől, véleményformálóitól, vállalatvezetőitől és döntéshozóitól szeretne választ kapni a hazai mezőgazdaságot érintő legfontosabb és legaktuálisabb kérdésekre, jöjjön el az Agrárium 2017 Konferenciára, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.


Mint ismert, a minisztérium a mostani átfogó vizsgálatot egy korábbi - 2014-ben elvégzett - Nébih-ellenőrzés nyomán rendelte el, amely az elmúlt hetekben újra nyilvánosságot kapott. A hivatal az akkori teszten 24 féle azonos márkajelzésű élelmiszert vásárolt Magyarországon és Ausztriában is működő kereskedelmi láncok üzleteiben, és azt állapította meg, hogy a legtöbb esetben minőségbeli és összetételbeli különbségek vannak a magyar fogyasztók kárára.

A Nébih ugyanakkor az agrárszektor.hu-nak azt is megerősítette, hogy a vizsgált minták élelmiszerbiztonsági kockázatot nem vetettek fel és az ellenőrzött termékek megfeleltek a csomagoláson feltüntetett jelöléseknek is. Ezért a hivatal a vizsgálat nyomán nem indított eljárásokat, illetve szankciókat sem állapított meg.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanakkor a 24-termékes Nébih-ellenőrzésre hivatkozva úgy fogalmazott, hogy a multinacionális cégek „élelmiszeripari szemetet” hoznak Magyarországra, és a Földművelésügyi Minisztérium is állást foglalt a „kettős mérce” ellen. A tárca ezzel párhuzamosan indította el a 100 termékre kiterjedő, átfogó vizsgálatot, amely azt hivatott kideríteni, hogy a magyar fogyasztók számára hátrányos megkülönböztetés ma is fennáll-e.

Bár e vizsgálat még javában tart, Orbán Viktor miniszterelnök a V4-ek múlt heti varsói csúcstalálkozóján újból azt szögezte le, hogy kettős mérce érvényesül az Európai Unió piacán. Ebből a szempontból másodrendűeknek minősülnek Közép-Európa állampolgárai – tette hozzá.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu