Ez fájni fog a vásárlóknak: brutális élelmiszerdrágulást hozhat az aszály Európában

Ez fájni fog a vásárlóknak: brutális élelmiszerdrágulást hozhat az aszály Európában

agrarszektor.hu
Az ezermilliárd forintot is megközelítheti Magyarországon az aszály által okozott kár, ám a helyzet nemcsak hazánkban súlyos: egész Európában rendkívüli szárazság pusztít, aminek a közvetett hatásait egyelőre még nem lehet felbecsülni sem. Az azonban már most látszik, hogy a kieső gabonatermés ellenére az önellátás nincs veszélyben, az Európai Uniónak pedig jelentős gabonamennyisége van, így exportra is komoly mennyiség jut. Mégis, a nemzetközi piacokat uraló bizonytalanság mellett az időjárás további közvetett és közvetlen áremelkedéshez vezethet, amely a mezőgazdasági termékek árában is megjelenhet. Ez viszont azzal jár, hogy a lakosság további drágulásra számíthat.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A példa nélkül való forró és száraz időjárás mostanra egész Európában beláthatatlan károkat okoz az agráriumban. Az aszályos idő nemcsak bizonyos térségeket sújt, hanem lényegében kontinens szinte egészét. Ráadásul az előrejelzések egyelőre nem adnak okot a bizakodásra, sőt, a következő napokban újabb hőhullám tovább ront a helyzeten - olvasható a Világgazdaság oldalán.

A szárazság a prognózisok szerint jelentős terméskiesést fog okozni az Európai Unió legnagyobb élelmiszer-termelő vidékein. Ez pedig tovább fokozza az orosz-ukrán háború miatt kialakult piaci pánikot és várhatóan az árak további emelkedéséhez fog vezetni. Az európai gazdáknak már az elmúlt időszakot meghatározó energia-, takarmány- és műtrágyaár-robbanás is jelentős költségnövekedéssel járt, így az aszály okozta pusztítás miatt egyes térségekben uniós és nemzeti szintű beavatkozásra is szükség lehet. A drágulást már a lakosság is megérzi, a várakozások azt mutatják, hogy a magas inflációhoz érdemben hozzájáruló élelmiszerár-emelkedés az olcsóbb termékek felé fogja terelni a keresletet.

A szárazság a szántóföldek mellett a kertészetekben, a halgazdaságokban, a vízgazdálkodás területein, az erdőgazdaságokban, a háztáji veteményesekben, valamint az energiatermelésben is jelentős károkat okoz. Európa önellátása azonban a súlyos károk ellenére sem került veszélybe, sőt, az Európai Unió jelentős gabonakészletekkel rendelkezik, így az export az alacsonyabb termésátlagok ellenére jelentősen meghaladhatja a tavalyi mértéket.

Az Európai Bizottság előrejelzése szerint az aszály 2,5-3%-os hozamcsökkenést eredményez a legfontosabb gabonanövényeknél, így a termésátlagok a többfelé megnövelt termőterület ellenére alulmúlják a 2021-es szintet. Ezt részben kompenzálja a bioüzemanyagok iránti keresletcsökkenés és a takarmány-előállítás eddigieknél mérsékeltebb alapanyagigénye. A gabonaexport a nehézségek ellenére várhatóan 14%-kal meghaladja a tavalyit, amely részben tompíthatja az Ukrajnában ragadó készletek okozta globális élelmiszerkrízist.

Történelmi rekordot érhet el az idén az unió napraforgótermése. Az alacsonyabb víz- és műtrágyaigényű növény termőterülete - elsősorban az orosz-ukrán háború hatására - csaknem 8%-kal nőtt, a termés várhatóan meghaladja a 11 millió tonnát. Szintén jelentősen bővült a fehérjenövények termőterülete, a kivitel így 19%-kal haladhatja meg a tavalyit.

A kontinenst sújtó szárazság azonban nemcsak az élelmiszerpiacokra gyakorol jelentős nyomást, de szinte minden területen fokozza a károkat. A száraz és forró időjárás Dél-Európa nagy részén komoly erdőtüzeket okoz, növelve a károsanyag-kibocsátást. Olaszországban rendkívüli állapotot hirdetett a kormány, a gazdák mintegy 30%-os terméskieséssel számolnak - írta meg a Politico. A szárazság közvetve is pusztít: a Pó folyó rekordalacsony vízszintje miatt tilos a mezőgazdasági területek öntözése, emellett a vízierőművek kapacitása is csökkent. Az alacsonyabb energiatermelés az energiaválság közepette tartósan magasan tartja az árakat, és ez a terméskiesés mellett további jövedelemcsökkenést okoz a termelőknek.

Az állattartók kilátásait is rontja a szárazság. A csapadékhiány a gyepterületek és a legelők elszáradását okozza. Az állattartóknak emiatt fokozniuk kell a takarmányozást, a magas takarmányárak közepette is. Az Európai Bizottság várakozásai szerint az időjárás, a piaci árak emelkedése és az állatbetegségek továbbra is rontanak a kilátásokon: a sertéságazat termelése az idén várhatóan 4,7%-kal fog zsugorodni. A többi állati termékpályán a piaci viszontagságok ellenére a jelenlegi szint fenntartása várható.

Magyarországon is hatalmas pusztítást okoz a csapadékhiány. Jakab István, a Magosz elnöke Facebook-bejegyzésében arra figyelmeztetett, hogy a 800 milliárd forintot is elérheti az aszálykár. Az őszi búza átlaghozama országosan a tavalyi, hektáronkénti hat tonna után az idén a négy tonnát sem éri el. A Dunától keletre óriási a baj, már a kalászosok is gyenge hozamot hoztak, a kapásnövények pedig gyakorlatilag teljesen felsültek - figyelmeztetett a gazdaszövetség elnöke. A szálastakarmány mennyisége is jóval kevesebb lesz, az állatokkal sok helyen már most a téli takarmányt etetik fel. Jakab István kiemelte: minden eszközzel segíteni kell a termelőket, hiszen emberemlékezet óta nem volt ekkora aszály.

Már vannak felajánlások arra, hogy a Dunántúlról Kelet-Magyarországra hoznak bálákat. Kiemelt hangsúlyt kell kapjon a vízvisszatartás, akár duzzasztással is, emellett fel kell tölteni vízzel a csatornákat. Nagy István agrárminiszter kezdeményezésére az Európai Unió Mezőgazdasági és Halászati Tanácsa is foglalkozik a hazai aszályhelyzettel. A tanács elé terjesztett dokumentumban a tárcavezető kiemeli: július első napjaiban háromszor akkora területre jelentettek be aszálykárt a gazdák, mint tavaly. Hazánk a károk mérséklése érdekében az agrár-környezetgazdálkodási kifizetéshez kapcsolódó kaszálási korlátozások feloldását, valamint az öntözési beruházásokhoz kapcsolódó szabályozás rugalmasabbá tételét kérte az Európai Bizottságtól.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03