2021. január 19. kedd Sára, Márió

Hírek - Élelmiszer

Ez már biztos: a lengyel gyümölcsösöket sem kímélte a tavaszi fagy

Az idei évben a lengyel alma mennyisége a WAPA által augusztus 6-án közzétett termésbecslés szerint 3,4 millió tonna körül lehet. Az IHS Markit és más források ennél mintegy 500 ezer tonnával nagyobb mennyiségre számítottak, de a lengyel termelők ragaszkodnak álláspontjukhoz, mely szerint a tavaszi fagyok a becsültnél nagyobb kiesést okoztak. Egyesek szerint a termés még a WAPA előrejelzésében szereplő 3,4 millió tonnánál is kisebb lehet.
 
 

A 3,4 millió tonna körüli termés történelmileg még mindig jelentősnek számít Lengyelországban, ahol egyébként minden 3 millió tonnás termést meghaladó év annak számít, jóllehet az utóbbi években 4,5-5,0 millió tonnás terméspotenciállal rendelkeznek - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A tavalyi szintet fél millió tonnával meghaladó termés ellenére úgy tűnik, az árak nem lesznek olyan alacsonyan, mint ahogyan azt elsőre várták.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is.

Az elmúlt hetekben ipari alma ára némileg emelkedett és 0,4 – 0,6 PLN között mozgott, ami 90 – 135 EUR tonnánkénti árat jelent. Az IHS Markit forrásai úgy nyilatkoztak, a júliusi termésritkításból idén kevesebb gyümölcs került a feldolgozókba. Az ebből készült sűrítményt a később feldolgozott tételek savasságának beállítására használják. A ritkítás során lekerülő almát az iparági szereplők mindig kíváncsian figyelik, mivel az egyfajta indikátor, mennyiségéből az adott év várható hozamára, a gyümölcsök állapotából pedig a várható minőségre és a betakarítás kezdetére is következtetni lehet. Az idei évben ezért az almáért 0,35 – 0,40 PLN árat fizettek, ami 8 – 9 eurócentnek felel meg. Július közepén a frisspiaci korai nyári almák – mint a Geneva, Papierówka, Julia vagy Close – induló ára magas volt, 5 – 6 PLN/kg (júliusban 1 PLN 79,12 HUF volt).

Az almasűrítmény árak csökkenést nem mutatnak, még mindig 1,2 EUR (1,41 USD) körül mozog a kilónkénti ex-works (azaz gyári) ár. Az egyik feldolgozóipari szereplő úgy kommentálta a jelenlegi helyzetet: „1,8 – 2,2 százalék savtartalom mellett 1,15 – 1,17 euró között adjuk a sűrítményt, a volumenek nem nagyok, ide is, oda is egy kicsi”. Ez az ár feltehetően az alacsony savtartalmú tételekre vonatkozik, az IHS Markit információi szerint a magas, 3,5 – 4 % közötti savtartalmú sűrítmény ára az 1,3 – 1,5 EUR/kg tartományban mozog.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu