Ezért mehet ki szép lassan a divatból a parafadugó

agrarszektor.hu
A korábbi 95 százalékról 62 százalékra csökkent a legutolsó, 2009-es adatok szerint a parafadugóval lezárt borok mennyisége, és e tendencia valószínűleg azóta tovább erősödött. A parafadugó penészedése ugyanis kellemetlen "dugóízt" és illatot kölcsönöz a bornak, ezért egyre több borász a csavaros kupakok használatára áll át. Ugyanakkor a borászokat is megosztja "a parafadugó kontra csavaros kupak" kérdés, mert például a parafadugó kevesebb oxigént enged be az üvegbe a csavaros kupaknál.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A parafadugó penészedése egyaránt érintheti a fiatal és a régi, a fehér és a vörösborokat is, sőt még a pezsgőt is. A fertőzés leginkább arról ismerhető fel, hogy a bornak kellemetlen íze és illata van, miközben parafadugó kívülről sértetlennek tűnhet. A kellemetlen íz kialakulásakor ugyanis az esetek túlnyomó többségében a parafadugó optikailag nem változik meg - írja a bbc.com.

A parafa penészt/betegséget egy TCA néven ismert kémiai vegyület okozza. A TCA-t olyan apró, levegőben lévő gombák hozzák létre, amelyek a parafához kapcsolódnak.

Sokan nem is gondolnák, de egy 2007-es tanulmány szerint a parafa penész tízből egy dugót érint. Nem meglepő tehát ezek után, hogy egyre jobban terjed világszerte a fém csavaros borospalackok gyártása.

A parafadugós boros palackok a kilencvenes években még a 95 százalékát tették ki a boroknak, ez 2009-re 62 százalékra csökkent, és e tendnecia valószínűleg azóta tovább erősödött.

Ez a portugál parafagyártói számára a legrosszabb, mivel a világ parafatölgy erdeinek fele ott található. 2003-2004 körül egyes piacokon már annyira rossz volt a helyzet, hogy úgy tűnt, nem nagyon lesz jövője a parafának. Ez leginkább Ausztráliát és Új-Zélandot érintette.

Ausztrália egyik nagy borászata már 2004-ben úgy döntött, hogy az összes borára csavaros kupakot tesz, ugyanis a boraik 10-15 százalékával volt akkor TCA és oxidációs probléma - közölte a bbc.com. A világ modernizálódik, ezért is döntöttek a csavaros kupakok mellett. Ezzel szemben Amerikában és Európában a borok többsége még mindig parafa dugós. Amellett, hogy ez a hagyományos boros palack ismérve, a parafadugó a hosszú évek alatt bizonyította, hogy kevesebb oxigént enged be az üvegbe és segíti a borok érését is, ellentétben a csavaros kupakkal. Ezt pedig egyes borászok és szakértők a paradugó egyértelmű előnyére írják.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?