2021. október 21. csütörtök Orsolya

Hírek - Élelmiszer

Felrobbantak a gyümölcs-és zöldségárak Magyarországon

Több mint 20 százalékkal nőtt a burgonya, valamint a friss zöldségek és gyümölcsök ára egy év alatt Magyarországon. Az élelmiszer árak összesen 5,4 százalékkal nőttek 12 hónap alatt 2018. márciusához viszonyítva, az idényáras élelmiszereken kívül pedig a liszt drágult a leginkább, 12 százalékkal magasabb az ára. A gyümölcsök és zöldségek elképesztő drágulása az egyre nagyobb csapadékhiánynak és aszálynak köszönhető, és ha az elkövetkező hetekben nem esik megfelelő mennyiségű eső, akkor az árak további emelkedésére lehet majd számítani.
 
 

2019. márciusban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál - derül ki a KSH adataiból. Az elmúlt egy évben a szeszes italok, a dohányáruk és az élelmiszerek ára emelkedett a legnagyobb mértékben.

Ahogy azt az agrárszektor.hu is megírta komoly drágulásra lehet számítani idén a gyümölcsök és a zöldségek piacán, ha nem érkezik megfelelő mennyiségű csapadék az elkövetkező hetekben. A szakemberek eleve közepes gyümölcstermést vártak 2019-ben, de a tavaszi fagyok és az őszi-téli aszály miatt még az előre jelzettnél is kevesebb lehet a gyümölcs, ugyanakkor az öntözött ültetvényeken az átlagnál jobb termésre lehet számítani.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A konferencián az agrárgazdaság legaktuálisabb témáiról kaphatnak naprakész információkat a résztvevők. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. Ha tájékozott akar lenni az agráriumban, jöjjön el a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra április 26-án! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Az élelmiszerek ára 5,4 százalékkal nőtt 12 hónap alatt, 2018. márciushoz viszonyítva, ezen belül pedig az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) emelkedett a legnagyobb mértékben, 21,1 százalékkal. Emellett a liszté 12,3 százalékkal, a péksüteményeké 9,8 százalékkal, a kenyéré pedig 6,7 százalékkal lett magasabb. Csökkent ugyanakkor a tojás ára 12,5 százalékkal, a tejé 7,2 százalékkal, a cukoré pedig 3,9 százalékkal.

Ha a 2019. februári árakhoz viszonyítva nézzük, akkor az élelmiszerek ára 0,5 százalékkal emelkedett egy hónap alatt. Ezen belül az idényáras élelmiszereké 2 százalékkal, a sajté 1,8 százalékkal, a liszté pedig 1,7 százalékkal lett magasabb.

Címlap kép: MTI/Mohai Balázs

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu