2022. június 25. szombat Vilmos

Hírek - Élelmiszer

Folytatódik a magyar benzinhorror: komoly élelmiszer-drágulás lehet a vége

Egyre komolyabb problémát jelent az üzemanyagárak emelkedése, amelynek hatása mostanra a magyar mezőgazdaság minden területén érezhetővé vált. A költségnövekedés ráadásul nem korlátozódik egyetlen szegmensre, az élelmiszer-előállítás minden lépcsőfokán megjelenik. A kialakult helyzetről az Agrárszektor Kiss Pétert, a Gabonaszövetség elnökét kérdezte.
 
 

A szakember szerint az üzemanyagárak emelkedése alapvetően rányomja a bélyegét a szállítási költségekre. Az egyébként is emelkedő alapanyag és félkész termék árakra rárakódnak az egyre növekvő fuvarköltségek, ami megjelenik végtermékek áraiban. Ez tehát további áremelkedést gerjeszt – mutatott rá Kiss Péter.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

Arra a kérdésre, hogy melyik ágazatot érinti leginkább a drágulás, a szakember elmondta, hogy mindegyiket, de amit ebből a fogyasztók érzékelni fognak, az a húsipari, malomipari és a sütőipari termékeknél lesz. Kiss Péter hozzátette, hogy mindenütt érezni lehet majd az árak emelkedését.

A fogyasztó csak azt fogja látni, hogy emelkednek az árak, viszont ennek csak egyik összetevője a fuvarköltségek növekedése

– jegyezte meg Kiss Péter.

A szakember szerint kérdéses, hogy meddig emelkedhetnek az üzemanyagárak Magyarországon. A kőolajpiac ugyanis olyan hatásoknak van kitéve, amelyet érdemben senki sem tud befolyásolni, legfeljebb állami szinten lehetne szabályozással élni az árak mérséklése érdekében.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben