2022. január 20. csütörtök Fábián, Sebestyén

Hírek - Élelmiszer

Gyümölcspálinka-lepárló üzem épül Somlóvásárhelyen

Csaknem 800 millió forintos beruházással gyümölcspálinka-lepárló üzem épül Somlóvásárhelyen, a létesítményt a tervek szerint az idén májusban adják át - tájékoztatta a beruházó Somló Spirit Kft. ügyvezetője az MTI-t.
 
 

Fehér Péter közlése szerint a projekthez a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) mezőgazdasági termékek értéknövelése címen 338 millió forint pályázati forrást biztosított.

Terveik szerint az üzem fő terméke a Somló hegyen termett szőlőből készült, fahordóban érlelt pálinka lesz, de ezen kívül törkölyből és erdei gyümölcsökből is készítenek pálinkát. A somlóvásárhelyi pálinkafőzdében évente több mint 350 tonna gyümölcs feldolgozására lesz lehetőség, és ez a gyártókapacitás százezer palack pálinkának felel meg.

Az ügyvezető tájékoztatása szerint az 1100 négyzetméteres üzemcsarnok 3,8 hektáros építési területen létesül, a látványfőzde kétszintes, zöld tetővel fedett 'dombház' lesz. A lepárló helyet ad a gyümölcs beérkezésétől a palackozott végtermék távozásáig minden folyamatnak - tette hozzá. Fehér Péter közlése szerint a gyümölcspálinkáikhoz a legjobb minőségű hazai alapanyagot fogják beszerezni.

Szólt arról is, hogy a beruházás során három különböző megújuló energiaforrást használnak: az üzem melegvíz-ellátását napkollektorral biztosítják, az épület fűtéséhez geotermikus energiát használnak, és a lepárláshoz szükséges hőt a hegyről származó szőlővenyigéből készült pellettel állítják elő.
A Somló Spirit Kft. főzdéje kilenc embernek teremt munkalehetőséget 2013-tól, az üzem beindulásakor.

 

forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárium 2022

  A tavasz meghatározó agrárgazdasági  rendezvénye április 6-án!

  Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től

  Ingyenes online klub 02.22-én!