2021. március 2. kedd Lujza

Hírek - Élelmiszer

Hamisított növényvédő szer: a vásárlókat nem izgatja

A hazai fogyasztók kevesebb mint fele hallott az illegális növényvédőszer-kereskedelemről, ezért az sem meglepő, hogy a termék előállításához szükséges növényvédelmi technológia sem érdekli őket, derül ki a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) legfrissebb kutatásából. A gazdálkodókat pedig leginkább az illegális szer hatástalansága és ismeretlen lebomlási ideje aggasztja.
 
 

A hazai fogyasztók 40%-ánál számít egyelőre ismert jelenségnek az illegális növényvédőszer-kereskedelem, illetve a növényvédőszer-hamisítás. Míg a férfiak 45%-a, addig a nőknek valamivel több mint egyharmada (35%), valamint a felsőfokú végzettségűek 44%-a hallott a jelenségről, derül ki a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) legfrissebb kutatásából.

Az 500 fő megkérdezésén alapuló reprezentatív online kutatás azon kérdésére, hogy a válaszadó szerint milyen kockázatokkal járhat a hamisított, vagy illegálisan árusított növényvédő szerek használata, a kitöltők 72%-a említette az emberi egészség veszélyeztetését. Amikor a kutatásban már konkrét kockázatokat is felsoroltak, akkor a válaszadók 58%-a szerint biztosan, 35%-uk szerint pedig valószínűleg jellemző az ilyen szerek egészségre gyakorolt veszélyes hatása. A talaj és a felszín alatti vizek szennyezésénél ez 51-40%, a termésben maradó ismeretlen szermaradék említése pedig ugyancsak 51-39%-ot kapott.


Ehhez képes érdekes eredmény, hogy a zöldség-gyümölcs nyomon követhetőségének, illetve a technológia ismeretének igényét – vagyis, hogy a termelő milyen termésnövelőket, növényvédő szereket használt – a válaszadók mindössze 4%-a rangsorolta első helyre. Ehhez kapcsolódik az is, hogy az interjúalanyok közel fele (47%-a) ezt a szempontot az utolsó harmadba sorolta a fontossági sorrendben, és csak 15% érezte úgy, hogy ez jelenti a három leglényegesebb tényező egyikét.

A szermaradék kockázatát a hamisított szerek esetén a gazdálkodók 52 százaléka vette biztosra, és míg a laikusoknak csak 28%-a, addig a gazdálkodóknak 42%-a gondolta úgy, hogy a hatástalanság biztosan jellemző az illegális szerekre.

(Vagyis a termelők leginkább a termelés és saját maguk biztonságát helyezték előtérbe, amikor a szertől hatékonyságot és biztosan betartható élelmezés-egészségügyi várakozási időt vártak - agrárszektor.hu).

„Az adatokból világosan kiderül, hogy a hazai fogyasztók számára ezek a szempontok kissé háttérbe szorulnak az árhoz és az érzékszervek által is észlelhető minőséghez képest, ugyanakkor fontos célkitűzésünk, hogy hosszú távon javítsunk ezeken az arányokon, elősegítve a minél tudatosabb vásárlási szokásokat” – mondta el Szalkai Gábor, a HENT tagja, a Magyar Növényvédelmi Szövetség (NSZ) ügyvezetője.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu