Így zárja le a pálinkás szabadságharcot a kormány

agrarszektor.hu
Az adótörvényeket változtató, a parlamentnek ma benyújtott csomag a pálinka bér- és magánfőzéssel, illetve a pálinkára vonatkozó jövedéki adózással kapcsolatban több jelentős mértékű változtatást is tartalmaz. Ezek alapján elmondható, hogy lényegében visszavonulót fújt a kormány a 4 évvel ezelőtti pálinkás "szabadságharcban", hiszen megszűnik a tömény szeszes italokra alkalmazott differenciált jövedéki adómérték. A gyakorlatban a 0%-os jövedéki adókulcs a bérfőzésre a vonatkozó adókulcs 50%-ára emelkedik, a magánfőzés esetén pedig egy minimális, jelképes átalányadó mérték lép életbe januártól. Az összes többi lényeges jövő évi adóváltozást alábbi cikkünk tartalmazza:

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A ma benyújtott adótörvény módosító csomag témához tartozó lényege:

  • Az uniós szabályokkal kapcsolatos harmonizáció céljából módosul a bérfőzés és magánfőzés szabályozása
  • A módosító szerint a magánfőzéshez kapcsolódó adóból származó bevétel a magánfőző lakóhelye szerinti önkormányzat bevétele lesz (többek között emiatt válik szabaddá az önkormányzatok számára az, hogy ha valami nem minősül köztehernek, akkor bármilyen adót kivethetnek)
  • A magánfőző desztillálóberendezése bejelentésének és a magánfőzéshez kapcsolódó adó adóbevallásának és adófizetésének hatósági hatáskörét az önkormányzati adóhatósághoz telepítené a módosító javaslat
  • A módosítások fontos pontja továbbá, hogy a magánfőzés keretében előállítható párlat mennyiségét a korábbi két hektoliterről 50 literre korlátozza a szabály.
  • Továbbá az intézkedés vidékfejlesztési céljaival összhangban pontosításra kerül a szabályozásban, hogy a magánfőzésre vonatkozó kedvezményes szabályokat csak a gyümölcstermelő magánszemélyek alkalmazhatják a továbbiakban.

Így akarjuk lezárni a kötelezettségszegési eljárást

  • A Pálinka II. kötelezettségszegési ügy (tömény szeszek differenciált jövedéki adómértéke) lezárása érdekében megszűnik a tömény szeszes italokra alkalmazott differenciált jövedéki adómérték
  • utóbbi kapcsán 2015. január 1-jétől egy új termékkörrel, az ún. alkoholos italokkal egészül ki a chipsadóról, hivatalos nevén népegészségügyi termékadóról szóló 2011. évi CIIL törvény (Neta tv.).

Az alkoholtermékek differenciált jövedéki adómértékének megszűnése kapcsán az alábbi két fontos változás lesz a magán-, iletve a bérfőzésnél:

  • A bérfőzés jövedéki adómértéke az alkoholtermékek normál adómértékének 50%-ára (1 liter 50%-os alkoholtartalmú párlat esetében 1670 forint összegű jövedéki adót kell fizetni) változik az eddig 0%-ról. Ez a literenként 1670 Ft-os adó azonban csak 50 literig érvényes, az e feletti mennyiségre a duplája (3334 Ft) a literenkénti díj.
  • A magánfőzés esetében az előállított magánfőzött párlat után a magánfőzőt terhelő, évi 1000 forint összegű átalányadó bevezetésére kerül sor 2015. január 1-jétől.
  • Az alkoholos italok Netakötelessé tétele mellett a Neta tv. olyan módosítást is megvalósít, amelynek eredményeként - a méz kedvező élettani hatására tekintettel - az adóköteles cukrozott készítmények köréből kikerülnek azok a termékek, amelyek méztartalma legalább 20%, ugyanakkor cukortartalma nem haladja meg a 40%-ot.
  • Utóbbi a mézes alapú pálinkák Neta tv. alóli kivonását jelenti.

A magánfőzés részletszabályait megállapító rendelkezések kapcsán az alábbiak lényegesek

  • Fontos, hogy a magánfőzőnek nem kell adóraktári engedéllyel rendelkeznie
  • A szabályozás szerint a magánfőzőnek a desztillálóberendezés megszerzését a tulajdonszerzéstől számított 15 napon belül be kell jelentenie a magánfőző lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatóság felé.
  • Az előállított magánfőzött párlatról évente egyszer, a tárgyévet követő január 15-ig kell adóbevallást benyújtani és a bevallással együtt az éves átalányadót megfizetni a lakóhely szerinti önkormányzati adóhatóságnak.
  • Ha tárgyévben a magánfőző nem állított elő magánfőzött párlatot a desztillálóberendezésén, nem kell adóbevallást benyújtania és adót fizetnie.
  • A szabályozás kimondja továbbá, hogy a magánfőzött párlat kizárólag a magánfőző, családtagjai vagy vendégei által fogyasztható el, feltéve, hogy értékesítésre nem kerül sor, illetve hogy kizárólag alkoholtermék-adóraktár részére értékesíthető.
  • A magánfőzés esetében 1 év az elévülési idő.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?