Kemény terveket közölt Nagy István: új időszámítás jöhet a kiskerláncokban

Kemény terveket közölt Nagy István: új időszámítás jöhet a kiskerláncokban

agrarszektor.hu
Az élelmiszerhulladék mennyiségének csökkentése, és ezáltal az élelmiszerpazarlás mérséklése össztársadalmi érdek - hangsúlyozta Nagy Istvan agrárminiszter az élelmiszermentésről szóló sajtótájékoztatón.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A tárcavezető emlékezetett, hogy a világviszonylatban a megtermelt élelmiszer harmada soha nem kerül elfogyasztásra, az Európai Unióban évente mintegy 90 millió tonna, míg hazánkban a teljes magyar élelmiszerláncban 600 ezer tonna élelmiszer vész kárba - írja közleményében az Agrárminisztérium. Kiemelte, az unió azonban idén tavasztól már lehetővé tette a lejárt minőségmegőrzési idejű, így kereskedelmi forgalomban nem tartható, de emberi fogyasztásra alkalmas termékek karitatív célra történő felajánlását. Ezzel a kereskedelmi szektorban jelentősen megnövekedett az élelmiszermentésbe bevonható termékek mennyisége, így szükségessé vált a kapcsolódó újraelosztási rendszer továbbfejlesztése- tette hozzá Nagy István. A miniszter felhívta figyelmet arra, hogy ennek a problémakörnek a kezelését célozza az élelmiszerpazarlás megelőzéséről szóló törvény, amelynek célja kettős: a kereskedelmi élelmiszerhulladék csökkentésén túl, a feleslegessé váló mennyiség eljuttatása a rászorulók részére karitatív szervezetek közreműködésével.

Hangsúlyozta, a fő cél az, hogy hazánkban a kiskereskedelmi láncban a jelenlegi éves 60 ezer tonna veszendőbe menő élelmiszerből, az eddig megmentett 10 ezer tonnányi mennyiséget feljebb tornásszuk a létrejövő Élelmiszermentő Központ koordinatív közreműködésével. Nagy István szerint ezzel a lépéssel is sikerül majd kiszűrni a nyerészkedő, tisztességtelen szereplőket, hiszen elődleges cél megakadályozni az ilyen termékekkel történő visszaéléseket, a fogyasztók megtévesztését. Hozzátette azt is, hogy a létrejövő központ nem írja felül és nem veszi át az egyes kereskedelmi szereplők kialakult élelmiszermentési intézkedéseit.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Karitatív Tanács elnöke elmondta: a hazai karitatív szervezetek eddig is részt vettek az élelmiszermentésben, de a jövőben még nagyobb léptékben tudnak bekapcsolódni ebbe a munkába. Ezt is segíti, hogy a Karitatív Tanács tagszervezetei a kormánnyal együttműködésben az elmúlt években az Európai Unióban egyedülálló beruházássorozattal logisztikai központokat hoztak létre országszerte, ezeket jól tudják majd használni az élelmiszermentésben is. Ugyanakkor a speciális többletfeladat ellátásához, a szükséges tárgyi és személyi feltételek biztosításához a kormány 2022-ben szervezetenként 350 millió forint támogatást nyújt a Karitatív Tanács tagszervezeteinek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 24. 05:58