Kifogott a konzervuborka a magyar gazdákon: már a hazai piacot sem tudják ellátni

MTI
Már nem tudják ellátni a gazdák a hazai piacot a Magyarországon termesztett konzervuborkával, emiatt pedig egyre több importra szorul az ország - tájékoztatta az agrárszektor.hu-t Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Fruitveb) elnöke. Jelenleg közel 400 hektáron termesztenek konzervuborkát Magyarországon, ez a szám azonban évről évre csökken, ami a munkaerőhiány folyamatos növekedésének köszönhető. Ahhoz ugyanis, hogy megérje a termelőknek uborkát termeszteni, szinte minden nap szedni kellene a terméseket, a legdrágábban ugyanis a legkisebb, 1-3, illetve 3-6 centiméteres uborkák adhatók el.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Magyarországon jellemzően kétféle uborkát termesztenek a gazdák, az egyik az étkezési célra nevelt kígyóuborka, illetve salátauborka, a másik pedig a döntően a feldolgozóipar részére termelt konzervuborka - mondta a Fruitveb elnöke. Jelenleg körülbelül 100-110 hektáron termesztenek kígyóuborkát az országban, jellemzően üvegházakban és fóliasátorban. Ez a típusú uborka április elejétől november végéig érhető el a boltokban, 2-3 hete pedig már 80-90 százalékban a magyar kígyóuborka van jelen a piacokon, a kevés import pedig szép lassan kiszorul majd a polcokról. A kígyóuborka ára nem változott a tavalyihoz képest, jelenleg bruttó 110-150 forint körül kapható egy darab az üzletekben - ismertette Ledó Ferenc.

A nyári időszakban jelenik majd meg a salátauborka is, amelyből már kapható egy kevés a piacokon, van ugyanis aki fóliasátorban termeszti, döntően azonban inkább a szabadföldi termesztése jellemző Magyarországon - közölte az elnök. Az utóbbi években megnövekedett a gazdák kígyóuborka termelési kedve, több új üvegház is épült az elmúlt időszakban, amelyekben nemcsak paradicsomot, hanem uborkát is termesztenek.

Forrás: MTI Fotó: H. Szabó Sándor

A konzervuborka döntő részét a konzervgyárak számára termesztik a magyar termelők, különböző méretek alapján kapható 1-3, 3-6, illetve 6-9 centiméteres uborka - tájékoztatott Ledó Ferenc. Ennek a típusú uborkának a legnagyobb termőkörzete Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, itt főleg kisgazdaságokban és családi házaknál termelik az uborkát a pár ezer négyzetmétertől kiindulva a maximum két hektáros területeken. Idén körülbelül 400 hektáron termesztenek konzervuborkát Magyarországon, ez a terület azonban évek óta folyamatosan csökken. Ennek az egyre növekvő munkaerőhiány az oka, nincs ugyanis aki leszedje az uborkát, hiszen itt egy nagyon kézimunka igényes növényfaj termesztéséről van szó. Ahhoz, hogy a gazdának megérje a termesztés, szinte minden nap szedniük kellene a terméseket, a legdrágábban ugyanis az 1-3, 3-6 centiméteresek lehet eladni - tette hozzá.

A munkaerőhiány, és a folyamatosan csökkenő termőterület következményeként a magyar konzervuborka termesztők már nem tudják ellátni a hazai piacot, emiatt pedig egyre több az import konzervuborka a boltokban. Habár az uborka értékesítésének nagy része belföldön történik, egy részét Németországban adják el a magyar termesztők, ahol az ottani konzervipar dolgozza fel. Előfordul, hogy a Németországba kiszállított uborka, konzerv formájában a magyar üzletláncok polcain jelenik meg. A konzervuborka termesztése május elejétől - szeptember közepéig tart (szakaszosan vetik, ültetik), az átvételi árak nagyban függnek a kereslet - kínálattól, valamint az uborka méretétől. A lakosság a konzervuborkát savanyítás céljára főleg a helyi piacokon vásárolja - közölte Ledó Ferenc. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?