2022. június 28. kedd Levente, Irén

Hírek - Élelmiszer

Komoly változás jöhet a boltokban: hamarosan ilyen jelölés lesz a tojásokon?

Amerikában évek óta nem tapasztalt erősségű madárinfluenza-járvánnyal küzdenek, a helyzet súlyosságát az is jól mutatja, hogy eddig mintegy 35 millió baromfi esett a járvány és a megelőzési célú járványvédelmi intézkedések áldozatául. Utóbbihoz a madarak kötelező zárt tartása is tartozik, amit azért rendelnek el, hogy megállítsák a fertőzés terjedését.
 
 

Az USA-ban, de több nyugat-európai országban is – így Franciaországban, ahol eddig 16 millió madár került kényszervágásra, novemberben rendeltek el zárt tartást – most amiatt robbant ki fogyasztóvédelmi jellegű vita, mert egyrészt a városi lakosságot meglepetésként érte, hogy madárinfluenza-járvány idején a szabadtartásos és organikusan tartott állományokat is bezárják, ugyanakkor többen megkérdőjelezik, hogy jogosan értékesíthetik-e ezek a gazdaságok továbbra is szabadtartásos címkével, magasabb árkategóriában a karanténban tojt tojásokat. Mivel ez akár a fogyasztók megtévesztéseként is felfogható – írja a Reuters alapján az Index. Noha a vásárlók egy része megérti az intézkedések szükségességét, a tájékoztatás hiányát azonban mindenképp felróják a tojástermelőknek és a boltoknak is.

Az ilyen esetekben az EU-s és a brit szabályozás szerint mintegy 16 hetes zárt tartás után tájékoztatni kell a fogyasztókat a tartáskörülményekre vonatkozó változásról. Addig azonban a termelők használhatják a szabadtartásos megjelölést. A jelenlegi szabályok szerint Nagy-Britanniában például a karanténos állományokból származó tojásokra átmenetileg a ketreces tartásból származásra utaló feliratot kell tenni. Az USA-ban megengedőbbek, hiszen nem kell átcímkézni a madárinfluenzához hasonló váratlan események miatt az organikusan, illetve szabadtartásos állományokból származó tojásokat. Összesen csak annyi a feltétel, hogy normál esetben ezeknek a jószágoknak lehetőségük van a friss levegőre is kijutni. 

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben