2021. szeptember 27. hétfő Adalbert

Hírek - Élelmiszer

Koronavírus: teljesen felborította a fogyasztói szokásokat a járvány

A Brit Táplálkozási Alapítvány (British Nutrition Foundation) felmérése a koronavírus hatását és a fogyasztók életvitelében bekövetkezett változásokat vizsgálta.
 
 

A koronavírus hatására a fogyasztók táplálkozási szokása alaposan megváltozott - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az immunerősítést szolgáló egészségre kedvező hatást gyakorló élelmiszerek fogyasztása számos háztartásban előtérbe került. A brit fogyasztók (2067 fő) körében végzett felmérés alapján az egészségtelen étrend fő mozgatórugója az unalom (63%), a motiváltság hiánya (48%) valamint a stressz, a szorongás és a fáradtság (45%). A válaszadók fele nem tapasztalt változást táplálkozási szokásukban, míg 27% javulást, 22%-uk pedig minőség romlásról számolt be. A megkérdezettek 30%-a úgy gondolja, hogy az egészséges táplálkozást hátráltatja az üzletek látogatási gyakoriságának csökkenése.

A vírushelyzet egyik kedvező hatása, hogy megemelkedett a konyhában serénykedő fogyasztók száma. A brit lakosok 17%-a kifejezetten élvezte, hogy több időt tölthet a konyhában, míg 23%-uk új recepteket is kipróbált. Tízből három fogyasztó alaposabban megtervezte vásárlását és így kevesebb élelmiszert pazarolt.

Noha a vírus terjedésének visszaszorításának érdekében hozott intézkedések megnehezítették az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás kivitelezését, kedvező tapasztalat, hogy a válaszadók egynegyede rendszeresen sétált, illetve ennél is többen kezdtek el futni vagy kerékpározni. Mindemellett a korlátozások megszűnése után 47%-uk szeretne továbbra is aktív maradni, 43%-uk tervezi a fogyást, illetve 29%-uk szeretne egészségesebben táplálkozni. A vírushelyzet hatására számos fogyasztó változtatott életvitelén kedvező irányban, amelyet a helyzet enyhülése során is terveznek fenntartani. A fogyasztói törekvéseket az élelmiszeriparnak követnie kell és fel kell készülnie a változó igények kielégítésére.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu