Látványos éghajlatváltozás - Már szántanak-vetnek a sarkkörön túl is

agrarszektor.hu
Az éghajlatváltozás miatti felmelegedés hatására egyre több haszonnövény terem meg az északi sarkkör felett, és ez az állattenyésztés esélyeit is javítja. Ugyanakkor a változások mezőgazdasági kockázatokkal is járnak, mivel a kórokozók és a kártevők elterjedésére is számítani lehet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az északi sarkkör fölött, ahol a hőmérséklet kétszer olyan gyorsan emelkedik, mint a világ többi részén, a melegebb időjárás lehetővé teszi, hogy a gazdák egyre többféle zöldséget, magvakat, fűszernövényeket és más olyan növényeket termesszenek, amelyek eddig a mérsékelt éghajlatú területekre voltak jellemzők - írja a blog.syngenta.hu.

A két héttel hosszabb és melegebb tenyészidőszakot jelzi, hogy például az alaszkai Fairbanksben a fagymentes napok száma száz év alatt közel kétszeresére emelkedett. A 750 ezer fős Alaszka mindössze 750 farmja 336 ezer hektáron gazdálkodik, ami csak kis része az állam 1,718 millió négyzetkilométeres területének, ám így is mintegy 50 millió dollárral részesedik a gazdaságból.

Az állattartás is észak felé terjed, ahogy egyre könnyebb az állatok számára füvet, takarmányt termeszteni. Egy tanulmány szerint a klímaváltozás következtében a mai kaszálókon is 50 százalékkal nőhet a szénatermés a század végére.

Amellett, hogy mindezek az éghajlatváltozás pozitív hatásait mutatják a sarkkörön, az sem mellékes, hogy a kártevők és a betegségek is elterjedhetnek az új területeken. Arról nem is beszélve, hogy északon is kiszámíthatatlanná vált az időjárás: egyes régiókban aszály pusztít, míg másutt korábban nem tapasztalt csapadékintenzitás árasztja el a mezőgazdasági területeket a kulcsfontosságú évszakokban.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 16. 05:58