2021. július 30. péntek Judit, Xénia

Hírek - Élelmiszer

Lebuktatták a nagy szeszhamisítókat

Akár 75 hektoliter alkoholos ital is piacra kerülhetett volna abból a pancsolt alapanyagból, amelyet a Hajdú-Bihar megyei Polgáron találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói egy házkutatáson. A tömény szeszt egy garázsban fejtették tartályokba a rajtaütéskor. A tettesek több megyében is kereskedtek a házilag készült szesszel.
 
 

Minden bizonnyal az észak-magyarországi régió egyik legnagyobb illegális szeszforgalmazóját iktatták ki a NAV pénzügyi nyomozói, amikor legutóbbi ellenőrzésükön - Polgár településen - a NAV mobillaborja kimutatta, hogy szennyezett és emberi fogyasztásra alkalmatlan szeszt állítottak elő. A 95 százalékos szeszen kívül színező és ízesítő anyagokat, illetve szűrő- és szivattyú-berendezéseket is találtak.

Ezekkel a gépekkel a 30 hektoliter alapanyagból több mint kétszeres mennyiségű alkoholos italt lehetett volna előállítani

– közölte Kovács Dorina, a NAV észak-magyarországi sajtóreferense.

A 12 helyszínt érintő nyomozás és a házkutatások eredményeként kiderült, hogy az elkövetők házilag pancsolt szesszel kereskedtek több megyében is. A nyomozással egy időben a NAV pénzügyőrei jövedéki ellenőrzéseket is végeztek. A nyomozók megtalálták a füzetekben vezetett eladási listákat, amelyekből kiderült, hova kerülhettek a házi gyártású italok. A vevők kiléte, és az eladott mennyiség elemzése még nem zárult le.

A NAV nyomozói költségvetési csalás és orgazdaság gyanúja miatt folytatnak nyomozást. A tetten ért elkövetőket gyanúsítottként hallgatták ki és őrizetbe vették. Egyikük előzetes letartóztatását, másikuk házi őrizetét rendelte el a Debreceni Járásbíróság. A jövedéki bírság mellett a bűncselekmény elkövetése miatt akár öt évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható az ügyben.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu