2021. december 8. szerda Mária

Hírek - Élelmiszer

Leesik az állad, ha megtudod, mennyi kukoricakonzervet állított elő idén a Bonduelle

Idén 156 ezer tonna kukoricát termelt Magyarországon a Bonduelle, amiből 300 millió konzervet állítottak elő - tájékoztatta a cég közleményben az MTI-t.
 
 

Mint írják, a francia Bonduelle csoport által termelt kukorica 36 százaléka Magyarországon készül. 120 gazda közel tízezer hektáron termesztette a zöldséget, amiből a szezon legforgalmasabb napján akár 5 millió kukoricakonzerv is készült a három hazai (nagykőrösi, békéscsabai és nyírszőlősi) üzemben.  A GMO-mentes magból növesztett kukorica a betakarítástól számított fél napon belül a lezárt konzervbe kerül, hőkezeléssel tartósítják, így nincs szükség tartósítószerre és adalékanyagokra - írják.

Hazai piacon a termés öt százalékát értékesítik, 95 százalékát világszerte 28 országba exportálják. A koronavírus-járvány első hulláma idején nagyon megnőtt a kereslet a konzerv (illetve a fagyasztott) termékek iránt, március azonban igen kedvezőtlen volt. Magyarország a világ harmadik legnagyobb kukoricatermesztője, tavasszal azonban a feldolgozási szezon még nem kezdődött el, így a 2019-es készletekből kellett ellátni mind a hazai, mind az exportországok igényét - reagált Szirbek András, a Bonduelle marketing igazgatója az MTI ezzel kapcsolatos kérdésére.

Pierre és Benoit Bonduelle 1926-ban alakított át egy elhagyatott pajtát konzervüzemmé, és állítottak elő 90 ezer zöldborsó konzervet. 1947-ben jött létre a Bonduelle brand. Napjainkban világszerte 120 ezer hektár termőföldön, 3100 gazdálkodó partnerrel együttműködve, 56 termelő üzemben 500-féle zöldségterméket termel és dolgoz fel 14 ezer 500 Bonduelle-dolgozó. Csak Európában évente közel 722 ezer tonna terméket állítanak elő.

A cég Magyarországon 1992 óta van jelen, akkor alapították a nagykőrösi üzemet. Békéscsabán 2003-ban, Nyírszőlősön 2012-ben jött létre a gyár. Magyarországon 980 dolgozót foglalkoztatnak, összesen 465 ezer konzervet gyártanak. Békéscsabán 55 ezer tonna kukorica, 20 ezer tonna zöldborsó és 10 ezer tonna bab és csicseriborsó konzervet gyárt 350 dolgozó évente.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a magyarországi Bonduelle cég 2018. június 1. és 2019. június 30. között 52 milliárdra növelte az előző évi 47,9 milliárd forintos nettó árbevételét. Adózott eredménye ugyanezen időszak alatt 1,5-ről 2,4 milliárd forintra emelkedett.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó