2021. június 22. kedd Paulina

Hírek - Élelmiszer

Madárinfluenza ide vagy oda, Kína önellátó baromfiból

Vakcinázással és a genetikai alapok megteremtésével stabilizálja a csirkehús termelését Kína, miközben sikeresen visszanyerte a fogyasztók bizalmát is.
 
 

Madárinfluenzás humán megbetegedések szempontjából a  tavalyi év volt a legsúlyosabb Kínában. 766 esetet regisztráltak 40 százalékos halálozási aránnyal. Peking júliusban vakcinázási programot indított a H7-es vírustörzs ellen (a H5-ös törzs ellen már eleve volt ilyen), végül a teljes állomány 80 százalékát sikerült beoltaniuk a H7N9 ellen. Az intézkedések eredményeképp az emberi megbetegedések száma mostanra mindössze háromra csökkent.

A fogyasztói bizalom máris visszatérőben van, ezért az USDA becslése szerint idén a 11 millió tonnás brojlertermelési szint 11,7 millió tonnára emelkedhet. A fogyasztás 11,56 millió tonna körül várható. Az importhús mennyisége 300 ezer tonnára csökkenhet. Ennek egyik oka, hogy a behozott baromfihús 85 százaléka Brazíliából származott, ahol a laborvizsgálati eredmények meghímisítása miatt idén botrány tört ki, ami visszafogja az exportlehetőségeiket.

MTI Fotó: Balázs Attila

A kínai belső termelés felfutásának a tenyészanyag-behozatali korlátok szabnak gátat. Jelenleg csak Új-Zéland, Lengyelország és Kanada szállíthat szárnyasokat Kínába, egyéb fontos exportőrök - mint USA, Spanyolország, Franciaország - számára tiltott az élő baromfi behozatala a korábbi madárinfluenzás esetek miatt. A hasonló kereskedelmi korlátok indokolták, hogy Peking egy hároméves megállapodást kössön a francia Hubbarddal egy helyi nagyszülőállomány létesítésére, így "házon belül" megoldhatná a brojleralapanyag előállítását.

A csirkehús ára idén változtalan marad Kínában, de jövőre a bioetanolgyártás bővülése a kukorica árát érezhetően emelni fogja, ami a takarmányárakon keresztül a brojler fogyasztói árában is megjelenik majd.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu