Madárinfluenza ide vagy oda, Kína önellátó baromfiból

agrarszektor.hu
Vakcinázással és a genetikai alapok megteremtésével stabilizálja a csirkehús termelését Kína, miközben sikeresen visszanyerte a fogyasztók bizalmát is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Madárinfluenzás humán megbetegedések szempontjából a  tavalyi év volt a legsúlyosabb Kínában. 766 esetet regisztráltak 40 százalékos halálozási aránnyal. Peking júliusban vakcinázási programot indított a H7-es vírustörzs ellen (a H5-ös törzs ellen már eleve volt ilyen), végül a teljes állomány 80 százalékát sikerült beoltaniuk a H7N9 ellen. Az intézkedések eredményeképp az emberi megbetegedések száma mostanra mindössze háromra csökkent.

A fogyasztói bizalom máris visszatérőben van, ezért az USDA becslése szerint idén a 11 millió tonnás brojlertermelési szint 11,7 millió tonnára emelkedhet. A fogyasztás 11,56 millió tonna körül várható. Az importhús mennyisége 300 ezer tonnára csökkenhet. Ennek egyik oka, hogy a behozott baromfihús 85 százaléka Brazíliából származott, ahol a laborvizsgálati eredmények meghímisítása miatt idén botrány tört ki, ami visszafogja az exportlehetőségeiket.

MTI Fotó: Balázs Attila

A kínai belső termelés felfutásának a tenyészanyag-behozatali korlátok szabnak gátat. Jelenleg csak Új-Zéland, Lengyelország és Kanada szállíthat szárnyasokat Kínába, egyéb fontos exportőrök - mint USA, Spanyolország, Franciaország - számára tiltott az élő baromfi behozatala a korábbi madárinfluenzás esetek miatt. A hasonló kereskedelmi korlátok indokolták, hogy Peking egy hároméves megállapodást kössön a francia Hubbarddal egy helyi nagyszülőállomány létesítésére, így "házon belül" megoldhatná a brojleralapanyag előállítását.

A csirkehús ára idén változtalan marad Kínában, de jövőre a bioetanolgyártás bővülése a kukorica árát érezhetően emelni fogja, ami a takarmányárakon keresztül a brojler fogyasztói árában is megjelenik majd.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55