Megszólalt a szakértő: nem túl rózsás a helyzet akácmézfronton, de van még remény

Megszólalt a szakértő: nem túl rózsás a helyzet akácmézfronton, de van még remény

agrarszektor.hu
Az idei tavasz nem volt túl kegyes a gazdákhoz, de a méhészekhez sem. A szeszélyes időjárás, az éjszakai fagyok és a nappali hidegek nemcsak a gyümölcsösöket károsították, de a méhek aktivitására is hatással voltak. Márpedig ha nem repülnek a méhek, nem lesz beporzás, ami a növények fejlődésén túl az idei méztermésre is hatással lesz. A Mindent a mézről blog azt a kérdést járta körül, hogy vajon lesz-e idén akácméz, és ha igen, mekkora mennyiségben?

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az enyhe tél kedvezett a méhcsaládok fejlődésének. Mit kell érteni ez alatt? A téliesített, számos hőszigetelő takaróval védett méhcsaládokban a kemény mínuszok miatt nem kellett aggódni, az általános állomány csökkenés elhanyagolható volt, olvasható a Mindent a mézről blog oldalán. A korai tavasz kedvezett a szaporulat gyarapodásának, a virágok megfelelő mennyiségű virágport adtak ahhoz, hogy népes utánpótlás sereg fejlődjön ki, akik a tavaszi nektárból jócskán betakaríthatnak.

Az enyhe tél hátránya az, hogy a hótakaró hiánya miatt a fák nedvkeringése hamar megindul, így egy kisebb fagy is óriási kárt tud okozni. Ezen felül, az olvadó hómennyiség hiánya befolyással van a növények, fák tavaszi nedvesség ellátására is, ami egy csapadékszegény tavaszi indulásnál a fák fejlődésére, virágzásra és nektár termelésre is hatással van. Az idei tavasz nagyon száraz tavasz volt, ami a tavaszi repce virágzásnál a nektár termelés csökkenéséhez vezetett (a repce az akác előtt virágzik), ezért a repcénél a termés ötödére lehet számítan a méhészek előzetes becslése alapján.

Az enyhe tavasznak köszönhetően idén minden hamarabb megtörtént, márciusban a fák jó részének rügyei kipattantak, a természet élénken ébredezett, nem csak pompás fűtakaró sarjadt, de hamar leveleztek a bokrok, fák, egyre melegebb nappalok jöttek, a hőmérséklet országszerte 15-18 fokig felszökött. Aztán beköszöntött az április, nem ritkán 20-23 fokkal. A hónap az első hetében nem voltak ritkák az éjszakai fagyok, -10 fokkal, mely végigsöpört az országon. Baranya, Somogy, Szabolcs, Tolna, nem kímélte a méhlegelőket. Miután a rügyek növekedésnek indulnak a talajmenti fagyok is végzetesnek bizonyultak. Az ország egyes területein 70-90%-os volt a fagykár.

Azonban a fagyott akác is képes még a virágzásra. Sokszor gondolkodhat úgy a gyanútlan mézkedvelő, látva a szép, fehér akác virágot, hogy talán mégsem olyan nagy a baj, van elég virág. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a fagyott virág egyáltalán semmi, vagy csak nagyon minimális nektárt képes adni. Vagyis attól, hogy dús, hófehér virágfürtök ékítik az akácfákat, még egyáltalán nem biztos, hogy ezek adnak is nektárt.

Azt, hogy lesz-e idén akácméz termés, és ha igen, mennyi, azt a blog szerint az alábbi négy ok egészen biztosan befolyásolja:

  • milyen a méhcsaládok népessége, tavaszi fejlődése;
  • mekkora volt a tavaszi csapadékmennyiség (hótakaró utáni olvadék, esővíz);
  • voltak-e a rügyfakadás utáni fagyok;
  • és milyen volt virágzás ideje alatt az időjárás.

Ha az első három ponttal nem volt gond, akkor máris nincs akkora baj, de még mindig ott van az a két hét, ami alatt a nektártermelés folyik. Ha virágzás alatt esős az idő, a méhek nem gyűjtenek, a nektárt pedig kimossa az eső. Ha nem esik, ragyogó az idő, akkor a szél bír befolyással. A blog írója (aki maga is méhész családból származik) elmesélte, hogy az édesapja volt egy megfigyelése, ami 99%-ban mindig pontosnak bizonyult, nevezetesen az, hogy északi irányú széljárásnál nem mézelnek a növények.

A blog a méztermést befolyásoló fenti okokat végig is vette, amelynek alapján a következő konklúziót vonta le. A méhcsaládok népessége és tavaszi fejlődése jó volt, de a tavaszi csapadékmennyiség szinte teljesen hiányzott, majd pedig a rügyfakadás utáni fagyok okoztak hatalmas károkat a virágokban. A virágzás alatti időjárás megfelelősége pedig erősen kérdéses a jobbára csapadékmentes, folyamatosan váltakozó hideg- és melegfrontokból kifolyólag. Ezeknek fényében erősen kérdéses, hogy vajon lesz-e akácméz idén, de még bármi megtörténhet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?