Mesterségünk címere: Bemutatkozik a Takarék AgrárTrend Index

Mesterségünk címere: Bemutatkozik a Takarék AgrárTrend Index

Takarék Agrár24
A Takarék AgrárTrend Index egy olyan, kompozit mutatóba sűrített index, amely jelzi, hogy az adott időszakban melyek az általános trendek a magyar élelmiszer ágazatban. Azontúl, hogy segítségével egy számszerűsített információt tudunk közölni, az Index hátteréül szolgáló kérdőív adatbázisból a miértekre is választ kapunk.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Takarékbank Agrárcentrum nem csak egy újabb, ágazati bizalmi indexet mutatott be június végén, Péter-Pál napján, az aratási időszak hagyományos kezdetekor, hanem egy olyan sok évnyi agrár finanszírozói, szakértői tudást és ügyfelekkel való egyeztetést tud megosztani az érdeklődőkkel, ami a hazai piacon egyedülálló.

A Takarék AgrárTrend Index maga nemében első, és jelenleg egyedi a magyar piacon, mert egyszerre jelzi - területi és termékpályák mentén is reprezentatív módon - a mintába választott, üzleti ügyfeleink hangulatát és az Takarékbank Agrárcentrum szakértőinek előre tekintő várakozásait is. 

Az index teljességében, valamint termékpályánként is számszerűsíti fork-to-farm személetben - azaz a fogyasztó asztalától a termelőkig bezárólag - mindezt negyedéves frissítésben.

Az Indexen keresztül láthatjuk azt, hogy a gazdálkodók és élelmiszer feldolgozók ténylegesen, saját bőrükön mit tapasztaltak az adott időszakban, illetve segítségével megismerhetőek a jövőre vonatkozó globális piaci trendek várható hatásai is. 

Az Index két fő komponensből áll össze: nagyobb súllyal szerepel benne, a százas nagyságrendű ügyfélkérdőívből származtatott mutató, amelyhez - a kérdőív alapjául szolgáló minta kiválasztásánál - figyelembe vettük a magyar agrárium kibocsátási- és üzemméreti eloszlását is. Kisebb súllyal pedig a Takarékbank Agrár Üzletágának elemzői által készített globális agrár-élelmiszeripari előrejelzések, a fentebb már említett egyedi "fork to farm" módon. Azért az asztaltól a termőföldig szemléletet választottuk, mert a globális versenypiacokon a fogyasztó a leghangsúlyosabb szereplő, csakúgy, mint számunkra az ügyfeleink, melyet a nézőpontok indexbeli súlyozásával támasztottunk alá.

Az Indexet negyedévente frissítjük, így lehetőségünk van arra, hogy az adott időpontok közötti változásokat érzékeljük és értelmezzük. Az Index nem csupán a teljes magyar agráriumra, hanem külön-külön az húsfehérje- szántóföldi- és kertészeti termékpályákra is bemutatásra kerül, így differenciált képet láthatunk a magyar agrár-élelmiszeripar egészéről.

Az Index értéke módszertan szerint 8-48 közötti skálán mozoghat, de a gyakorlatban ennél szűkebb a reálisan várható mozgások értéke. Minderre szemléletes példa, hogy a legalacsonyabb, 8-as érték mellett gyakorlatilag ágazati csődöt és élelmiszer ellátási zavarokat tapasztalnánk, 48-as érték mellett pedig 15 t/ha országos kukorica termésátlagot, 80 ezer Ft/t termelői ár mellett. Ahhoz, hogy egy-egy negyedéves eredményt értelmezhető módon tudjuk elhelyezni a skálánkon, definiáltuk az ún. semleges növekedési szintet 35-ös értéknél, ami normál piaci körülményeket- és növekedési kilátásokat jelent. Utóbbit lényegében az elérendő szintként definiálhatjuk.

Az Index megalkotása azért közös sikerünk, mert a Takarékbank Agrárcentrum elkötelezett és változatos tevékenységű ügyfélköre nélkül nem vált volna lehetségessé. Az adatgyűjtésben és feldolgozásban az elemzői-, az értékesítési, és az üzlettámogatási csapatunk vesz részt, csapatmunkában, ahogy az ügyfeleink minél hatékonyabb és szakszerűbb kiszolgálását is biztosítjuk. Az első visszajelzések alapján az AgrárTrend Index-el olyan újabb támpontot adunk az érdeklődő olvasóknak és ügyfeleinknek a döntéseikhez, amivel a lehetséges pénzügyi gyarapodás mellett tudástőkét is biztosítani tudunk számukra, amire mindannyiunk közös jövője épül.

Írta: Héjja Csaba és Antal Áron, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13