2021. szeptember 28. kedd Vencel

Hírek - Élelmiszer

Mesterségünk címere: Bemutatkozik a Takarék AgrárTrend Index

A Takarék AgrárTrend Index egy olyan, kompozit mutatóba sűrített index, amely jelzi, hogy az adott időszakban melyek az általános trendek a magyar élelmiszer ágazatban. Azontúl, hogy segítségével egy számszerűsített információt tudunk közölni, az Index hátteréül szolgáló kérdőív adatbázisból a miértekre is választ kapunk.
 
 

A Takarékbank Agrárcentrum nem csak egy újabb, ágazati bizalmi indexet mutatott be június végén, Péter-Pál napján, az aratási időszak hagyományos kezdetekor, hanem egy olyan sok évnyi agrár finanszírozói, szakértői tudást és ügyfelekkel való egyeztetést tud megosztani az érdeklődőkkel, ami a hazai piacon egyedülálló.

A Takarék AgrárTrend Index maga nemében első, és jelenleg egyedi a magyar piacon, mert egyszerre jelzi - területi és termékpályák mentén is reprezentatív módon - a mintába választott, üzleti ügyfeleink hangulatát és az Takarékbank Agrárcentrum szakértőinek előre tekintő várakozásait is. 

Az index teljességében, valamint termékpályánként is számszerűsíti fork-to-farm személetben – azaz a fogyasztó asztalától a termelőkig bezárólag - mindezt negyedéves frissítésben.

Az Indexen keresztül láthatjuk azt, hogy a gazdálkodók és élelmiszer feldolgozók ténylegesen, saját bőrükön mit tapasztaltak az adott időszakban, illetve segítségével megismerhetőek a jövőre vonatkozó globális piaci trendek várható hatásai is. 

Az Index két fő komponensből áll össze: nagyobb súllyal szerepel benne, a százas nagyságrendű ügyfélkérdőívből származtatott mutató, amelyhez - a kérdőív alapjául szolgáló minta kiválasztásánál - figyelembe vettük a magyar agrárium kibocsátási- és üzemméreti eloszlását is. Kisebb súllyal pedig a Takarékbank Agrár Üzletágának elemzői által készített globális agrár-élelmiszeripari előrejelzések, a fentebb már említett egyedi „fork to farm” módon. Azért az asztaltól a termőföldig szemléletet választottuk, mert a globális versenypiacokon a fogyasztó a leghangsúlyosabb szereplő, csakúgy, mint számunkra az ügyfeleink, melyet a nézőpontok indexbeli súlyozásával támasztottunk alá.

Az Indexet negyedévente frissítjük, így lehetőségünk van arra, hogy az adott időpontok közötti változásokat érzékeljük és értelmezzük. Az Index nem csupán a teljes magyar agráriumra, hanem külön-külön az húsfehérje- szántóföldi- és kertészeti termékpályákra is bemutatásra kerül, így differenciált képet láthatunk a magyar agrár-élelmiszeripar egészéről.

Az Index értéke módszertan szerint 8-48 közötti skálán mozoghat, de a gyakorlatban ennél szűkebb a reálisan várható mozgások értéke. Minderre szemléletes példa, hogy a legalacsonyabb, 8-as érték mellett gyakorlatilag ágazati csődöt és élelmiszer ellátási zavarokat tapasztalnánk, 48-as érték mellett pedig 15 t/ha országos kukorica termésátlagot, 80 ezer Ft/t termelői ár mellett. Ahhoz, hogy egy-egy negyedéves eredményt értelmezhető módon tudjuk elhelyezni a skálánkon, definiáltuk az ún. semleges növekedési szintet 35-ös értéknél, ami normál piaci körülményeket- és növekedési kilátásokat jelent. Utóbbit lényegében az elérendő szintként definiálhatjuk.

Az Index megalkotása azért közös sikerünk, mert a Takarékbank Agrárcentrum elkötelezett és változatos tevékenységű ügyfélköre nélkül nem vált volna lehetségessé. Az adatgyűjtésben és feldolgozásban az elemzői-, az értékesítési, és az üzlettámogatási csapatunk vesz részt, csapatmunkában, ahogy az ügyfeleink minél hatékonyabb és szakszerűbb kiszolgálását is biztosítjuk. Az első visszajelzések alapján az AgrárTrend Index-el olyan újabb támpontot adunk az érdeklődő olvasóknak és ügyfeleinknek a döntéseikhez, amivel a lehetséges pénzügyi gyarapodás mellett tudástőkét is biztosítani tudunk számukra, amire mindannyiunk közös jövője épül.

Írta: Héjja Csaba és Antal Áron, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu