2021. április 22. csütörtök Csilla, Noémi

Hírek - Élelmiszer

Mi vagyunk a királyok! - Mindent vittek a magyar pálinkák

Az Agárdi Pálinkafőzdének ítélték oda a legnagyobb elismerésnek számító "Év Párlatfőzdéje" díjat a Destillata elnevezésű idei nemzetközi versenyen, Vértes Tibor alapító-tulajdonos pedig az Év Főzőmestere lett. Magyarországot 25 főzde képviselte az összesen 162 főzdét felvonultató megmérettetésen, ahol a magyar indulók 163 díjat nyertek.
 
 

Az "Év Párlatfőzdéje" díjat nyerte el az Agárdi Pálinkafőzde az idei Destillátán, amelyet az ausztriai Eisenstadtban rendeztek meg. Emellett a versenyen Vértes Tibor alapító-tulajdonost az Év Főzőmestere díjjal jutalmazták. 


Fotó: Gyulai Tóth Zoltán

Az idén 23. alkalommal megrendezett közép-európai szakmai bajnokságra 14 ország 162 főzdéjét nevezték be. Az eseményen osztrák, német, magyar, olasz, svájci, román, szerb, holland és argentín párlatok mérettették meg magukat 1500 tétellel. Ezek között pálinkák, likőrök, whiskyk és egyéb párlatok csaptak össze. 

Mi alapján döntenek a bírák?
A Destillata kóstolóbírái mindannyian vizsgázott szakemberek. A kóstolóbizottságok a főzdék által nevezett, legalább kétszeres szűrőn átjutott mintákat négy szempont alapján értékelik: kiemelten fontos az illat- és íztisztaság, a gyümölcs karakteressége, a harmónia és az összbenyomás. A nemzetközi szakmai zsűri összetétele szinte minden évben változik.

A magyar főzdék kimagasló eredményt értek el: a különböző versenykategóriákban összesen 163 elismerést kaptak, amelyek közül 6 Év Párlata díj, illetve 7 arany-, 62 ezüst- és 88 bronzérem volt. A legtöbb érmet Ausztria (586) és Németország (286) nyerte, míg a magyar főzdék a harmadik helyen végeztek.


Fotó: Gyulai Tóth Zoltán
Az év magyar párlatai a Destillátán
A következő italok kaptak Év Párlata díjat a versenyen:

- Gyenesei Pálinkárium fekete bodza pálinkája (2012)
- Gyulai Pálinka fekete ribiszke pálinkája (2014)
- Agárdi Pálinka sörpárlata (2014)
- Agárdi Pálinka maláta whiskyje (2010)
- Agárdi pálinka érlelt alma pálinkája (2010)
- Agárdi Pálinka tokaji sárgamuskotály törköly pálinkája (2010) 

 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu