2023. március 28. kedd Gedeon, Johanna

Nagyot újított a magyar pálinkafőzde: nem akármit dobtak a piacra

agrarszektor.hu
Idén október 13-án, Budapesten debültáltak Agárdi Amphora néven a világ legelső amforában érlelt pálinkái, amelyek limitált mennyiségben kereskedelmi forgalomban is kaphatóak. A három ízben elérhető pálinka különlegességek gondos kutatómunka eredményeként születtek meg. A gyümölcsök kiválasztását, a lepárlást és az érlelési folyamatot az idén 20 éves Agárdi főzőmestere, Vértes Tibor felügyelte, míg az érleléshez használt amforákat a Légli Kerámia Manufaktúrában Légli Attila fazekasmester felügyelete mellett készítették.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Az Agárdi közel három éves előkészítő munka után mutatta be portfóliójának új termékeit, amelyek igazi világszenzációnak számítanak, hiszen először készültek kereskedelmi forgalomban is kapható, amforában érlelt pálinka különlegességek. Az Agárdi Amphora névre keresztelt exkluzív termékcsalád három gyümölcse az idei évben a szilva, a birs és a vilmoskörte. Az Agárdi Amphora pálinkák limitált mennyiségben elérhetőek, ízenként csupán 460 palack készült belőlük - írja az Agárdi Pálinkafőzde Kft. sajtóközleményében. Vértes Tibor, az Agárdi nemzetközi szinten is elismert főzőmestere elmondta:

2019-ben kezdtünk el az amforával kísérletezni. Egy olyan mikrooxidációt szerettünk volna a pálinkának biztosítani, amelynek segítségével az aromák még inkább ki tudnak teljesedni, az ízek selymesebbek, kerekebbek és komplexebbek lesznek, anélkül, hogy más aromákat vinnénk a gyümölcs tiszta ízébe. Az amforában történő érlelés egy új dimenziót nyitott meg számunkra, egy rendkívül izgalmas lehetőséget a minőség terén is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Légli Attila számára is különösen fontos ez a pillanat, hiszen a saját pálinkájánál otthon már 13 éve figyeli ezt az érési folyamatot. Mint mondta, az első amforás pálinkájának kóstolását 2009-ben egy új világ felfedezéséhez hasonlítaná. Egy addig soha nem tapasztalt élményt adott az amforában érlelt pálinka. Nagyon boldoggá teszi, hogy ezt az élményt most szélesebb körben is megtapasztalhatják a pálinkakedvelők. Az Agárdi Amphora sorozat megjelenésével már négy stílusban érhetőek el az Agárdinál a pálinkák. A Miraculum sorozat mellett a Prémium sorozat is széles választékkal várja a pálinkák kedvelőit, míg az Érlelt sorozatban a pálinkák mellett magyar hordókban érlelt párlatok közül is válogathatnak a fogyasztók.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?