Ezek most a legjobb pálinkák Magyarországon: itt a toplista

MTI
A Kárpát-medencében kiváló gyümölcs alapanyag van - mondta az országgyűlés alelnöke a 2022. évi Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny díjátadóján Budapesten.

Jakab István az Országházban tartott rendezvényen közölte, ezt az alapanyagot gondos erjesztéssel, magas technológiai színvonalon működő főzdékben, lepárló üzemekben tudják elkészíteni. Mindehhez azonban megfelelő marketingnek is társulnia kell, "hisz bármilyen kiváló a minőség, csak akkor érhetünk el sikert, ha ezt tudatosítjuk is a fogyasztókkal, ha a pálinka fogyasztásnak a kultúráját ismét visszacsempésszük a köztudatba". Az Országgyűlés alelnöke kiemelte, a pálinka és a törköly pálinka mint hungarikum, mint uniós oltalom alá került termék, igazi nemzeti érték, de egyben komoly piaci értéket és lehetőséget is képvisel.

Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke elmondta, a mostani eseményen az első számú hungarikum hivatalos és egyben legrangosabb seregszemléjének díjait adják át. Idén Körmend, az Őrség kapuja biztosította a helyszínt az érzékszervi bírálatnak. A pálinka bírálók a beérkezett pálinka minták közül 64-et arany, 148 tételt ezüst, 98-at pedig bronz minőségűnek értékeltek. Az arany minősítésűek közül 19 érdemelte ki valamelyik alkategória legjobbjának a díját, a champion díjat. Mihályi László közölte, idén is elkészítették a verseny évkönyvét a Pálinka 2022-es kiadványt, amely remélhetőleg segíti a szakmát az értékesítés terén, a pálinkabarátoknak pedig útmutatást ad a vásárláshoz.

A rendezvényen adták át az idei verseny elismeréseit. Magyarország legjobb pálinkája 2022 elismerő címet a Brill pálinkaház bodza pálinkája érdemelte ki. Magyarország legeredményesebb pálinkafőzdéje cím első helyezettjének a Brill pálinkaházat választották, a második a Gong pálinkaház, a harmadik pedig az 1Csepp pálinkafőzde lett. A Magyarország legjobb 10 ezer palack feletti pálinkja 2022 különdíjat a Bolyhos pálinkafőzde ágyas cigánymeggy pálinkája kapta. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) különdíját a Gyulai Pálinka Manufaktúra Vilmos körte pálinkája nyerte el. Körmend város különdíját pedig a Nagy Pálinka Manufaktúra cserszegi fűszeres szőlő pálinkája kapta.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Krizsán Csaba

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?