2020. november 26. csütörtök Virág

Hírek - Élelmiszer

Milliárdokat költ kampányra az agrártárca

Húszpontos élelmiszer-biztonsági akciótervet dolgozott ki a kormány, amely továbbra is ragaszkodik ahhoz a véleményéhez, hogy a nyugat-európai multik „silány” élelmiszertermékekkel árasztják el Magyarországot. A kampány keretében 2 milliárd forintot költenek el 2019-ig.
 
 

Az élelmiszerek minőségének javítása, a vásárlói tudatosság fejlesztése és a hatósági tevékenység hatékonyságának növelése a célja a kormány által kidolgozott húszpontos élelmiszerbiztonsági akciótervnek – mondta a földművelésügyi miniszter a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaderzsen a 9. Kárásznapon. Fazekas Sándor tájékoztatása szerint

a 2019-ig tartó kampány forrásigénye mintegy kétmilliárd forint.

2017-ben 150 millió forintot, 2018-ban egymilliárd forintot, 2019-ben pedig több mint 700 millió forintot költenek erre.

Mi a sikeres agrár-vállaltvezetők titka? Mi vár a magyar mezőgazdaságra 2020 után? Mikor várhatóak a támogatási döntések? Mit hoz az aratás 2017-ben? Merre tart a Közös Agrárpolitika? Kiváló kapcsolatépítési lehetőségekre és elsőrangú szakmai programra számíthat idén is Kelet-Magyarország legnagyobb agrárfórumán. Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon még ma!

Az intézkedések célja, hogy az élelmiszerek nagy részét a magyar élelmiszeripar állítsa elő a magyar mezőgazdaság által megtermelt alapanyagokból. Bővítik és fejlesztik a hatósági szakértői munkát, az ellenőrzéseket, és támogatják az élelmiszerek megkülönböztetésére alkalmas, önkéntesen alkalmazható eszközök, védjegyek elterjesztését.

Fazekas Sándor agrárminiszter (balra), és Gerry Gray, a Tesco korábbi vezérigazgatója (Fotó: Árvai Károly)

Fazekas Sándor szerint szintén feladat az élelmiszerek S-QR kód védjegyének megtervezése és létrehozása. Ez lehetővé teszi, hogy a legkorszerűbb számítástechnikai eszközökkel lehessen információkat gyűjteni az élelmiszerekről. Az agrártárca vezetője szólt arról, hogy a magyar termékek arányát szeretnék tovább növelni a kiskereskedelmi forgalomban: míg 2010-ben ez 30 százalék volt, idén már 60 százalék.

A tárca szerint a nagy élelmiszergyártók kettős mércét alkalmaznak a nyugati és a kelet-európai országokban fogalmazott élelmiszereknél.

Az élelmiszerbiztonsági akcióterv kidolgozása ezen vélemény egyfajta következményének tekinthető. A feltételezést ugyanakkor a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih) idei vizsgálatai nem támasztották alá, és az EB sem tárt fel komoly piaci anomáliákat a 21 tagországból kapott bizonyítékok alapján.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020 online

  10 órányi szakmai programmal és több mint 50 előadóval

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu