Mit, miért, hogyan: itt van minden, amit a terméktanúsításról tudni kell

Mit, miért, hogyan: itt van minden, amit a terméktanúsításról tudni kell

agrarszektor.hu
Hogyan lehet garantálni mind a fogyasztó, mind pedig a gyártó, forgalmazó felé, hogy az adott termék (legyen szó gyermekeknek szánt cikkekről, csomagolóanyagról, újrahasznosított hulladékról vagy éppen kozmetikumokról) valóban biztonságos? A terméktanúsítás Európa számos országához hasonlóan egyre fontosabb szerepet játszik a hazai kereskedelemben is, olvasható a Laboratorium.hu oldalán.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A fogyasztók egészségének és biztonságának érdekében a különböző termékeknek, árucikkeknek szigorú követelményeknek kell megfelelniük. Mindezt a törvényi előírások és ezeknek megfelelően a független laboratóriumi vizsgálatok biztosítják. Mitől több mégis, mit tud még adni a terméktanúsítás, kérdezte meg a Laboratorium.hu Süvegesné Váradi Gabriellát, a WESSLING Tudásközpont munkatársát, aki több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a terméktanúsítás területén.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

Komplexitás, megosztott felelősség

A terméktanúsítás komplexitását az adja meg, és attól több a laboratóriumi vizsgálatoknál, hogy azok eredményeit a termékre vonatkozó teljes törvényi szabályozással együtt értékeli, a műszaki jog ismeretében

- mondta el Süvegesné Váradi Gabriella.

Nagyon sok gyártó nincs teljes mértékben tisztában az általa előállított termékre vonatkozó követelményrendszerrel, a terméktanúsítás ebben a felelősségvállalásban osztozik, kiterjeszti a kockázatkezelést, és segít abban, hogy a gyártó, forgalmazó mindenben megfeleljen a rá vonatkozó komplex követelményeknek.

Előrejelzés, a bizalom erősítése

Hibákat ugyanis még a legjobb szándékkal is elkövethetnek a gyártók, forgalmazók, úgy, hogy a legtöbb esetben szó sincs csalásról, sokkal inkább a jog nem megfelelő ismeretéről, kockázatelemzési hiányosságokról. Talán jó példát jelentenek minderre a bambuszból készült étkezőedények, szívószálak, csomagolások, összefoglaló néven: az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok. A túlzott műanyaghasználatot ellensúlyozó - és így közvetetten a környezetvédelmet is szolgáló - innováció remek ötletnek tűnt, de az új típusú termékek piacra hozatalakor sokan nem gondolták végig, milyen szennyezőket (például ragasztókat, esetleg növényvédő szereket) visznek be a folyamatba. Márpedig a követelményrendszer az újszerű anyagokra is vonatkozik, ezért fontos, hogy az új tulajdonságok elemzése is megtörténjen.

Önkéntelenül is hibát követhet el tehát az, aki korszerűbb alapanyagot akar használni, de olyan összetevőt visz be, amely nagyobb kockázatot jelent, mint a korábbi. Plusz kockázatelemzéssel, kérdésfeltevéssel, más nézőpontból tekintve a termékre a probléma előkerül, amelyet közösen ki lehet küszöbölni és egy jó terméket előállítani. Ebben segíthet elsősorban - egyfajta harmadik szemként - a terméktanúsítás.

További fontos szempont, hogy míg a forgalmazók a kereskedelmi, értékesítési feltételeket ugyan tökéletesen ismerik, ám a megfelelő piacra kerülési feltétel elemzést nem feltétlenül tudják elvégezni. Sok terméknél ráadásul nem is harmonizáltak az előírások - az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok esetén még Európán belül sem -, így előfordulhat, hogy nem annak az előíráshalmaznak a megfelelő szeletét választja ki, amelyik neki éppen szükséges. A globális világban pedig még nagyobb eltérések lehetnek, például a kínai és az európai piacok szabályozásai között. És ez mindkét irányban igaz. A terméktanúsítás az egész rendszerben erősíti meg az ellenőrzési elemet!

Konkrét anyagi haszon a gyártónál, forgalmazónál

A terméktanúsítás a kockázatelemzésen, a törvénynek való megfelelésen, illetve a bizalom erősítésén túl komoly piaci előnyt, anyagi hasznot is jelenthet a megrendelőnek. A hulladékok termékké minősítésénél például ez a dokumentum komolyan forintosítható!

A hulladékgazdálkodás alapvető célja, hogy a deponálás helyett a hulladékot minél magasabb hányadban hasznosítsák újra, a megfelelő technológiával bizonyos hulladékból ugyanis terméket, tüzelőanyagot lehet előállítani. Az akkreditált hulladékminősítő vizsgálataink alapján a szilárd újrahasznosított tüzelőanyag (SRF), termék osztályozását, jellemzését követően terméktanúsítványunkkal segítjük ügyfeleinket a hulladék termékké válásának folyamatát.

Széles termékcsoportra alkalmazható

A terméktanúsítás egyébként meglepően széles termékcsoportra alkalmazható, elsősorban a laboratórium kiterjedt szolgáltatási porfóliójának, illetve a széleskörű szakértői tapasztalatnak köszönhetően. A már említett újrahasznosított szilárd tüzelőanyagok minősítése mellett például igen jól elférnek a kisgyermekeknek szánt termékek, az élelmiszerekkel kapcsolatba kerülő anyagok vagy éppen a csomagolóanyagok, kozmetikumok, egyéb árucikkek.

Minden terméknek megvan a maga jogi szabályozása. Az elv azonban mindig ugyanaz, az adott termékre vonatkozóan kell jogi garanciát adni, magyarázta Süvegesné Váradi Gabriella. A Wessling Tudásközpont vizsgálatai rendkívül szerteágazóak a környezetvédelemtől az élelmiszer-biztonságig, a terméktanúsítás során ugyan más-más szakértők, ám ugyanazon elvek mentén képesek értékelni.

A kisgyermekeknek szánt termékek biztonságosságának a garantálása például ugyanúgy elengedhetetlen a gyártás, forgalmazás során, mint az élelmiszerrel érintkezésbe kerülő anyagok esetében. Nagy körültekintést igényel a gyártóktól, forgalmazóktól, a tanúsítás pedig komplex laboratóriumi vizsgálatok (a vonatkozó kémiai biztonsági szabályozás figyelembevételével) alapján kialakított szakértői véleményen alapul. Ami a csomagolóanyagokat illeti, azok vizsgálatakor és tanúsításakor komolyan figyelembe kell venni a környezetvédelem szempontjait (ez többek között a termékdíj törvény ide vonatkozó szabályozása miatt is fontos). Új és izgalmas kihívást jelentenek a lebomló csomagolóanyagok, amelyek vizsgálatait a WESSLING-csoport franciaországi laboratóriumában végzik el, a jelentés nyomán pedig a hazai szakértők elemzik komplexen a terméket.

Európa számos országában a terméktanúsító logóknak, jelöléseknek, pecséteknek igen nagy hagyományuk van, azok jelenléte fontos garanciát jelent a fogyasztóknak és komoly piaci előnyt a forgalmazóknak. Természetesen ezek mögött ugyanolyan komoly ellenőrzési folyamatok állnak, mint amilyeneket most a WESSLING Hungary Kft. is elindított. A terméktanúsítás Magyarországon is egyre fontosabb szerepet játszik a kereskedelmi folyamatokban.

Hogyan tehet szert egy vállalat ilyen minősítésre? Mi jelenti a jogi hátteret? Hogyan zajlik a terméktanúsítás folyamata?

A garanciát a stabil vállalat szakértői gárdája és a megfelelő jogi háttér adja. A WESSLING Hungary Kft. immár közel 30 éve végez akkreditált laboratóriumi vizsgálatokat és szaktanácsadást Magyarországon, egy nemzetközi hálózat részeként elsődleges szempont a pontosság, hitelesség és a gyorsaság. A Wessling Terméktanúsító szervezete az MSZ EN ISO/IEC 17065:2013 számú szabvány szerint működik, amelynek akkreditálása a NAH által folyamatban van. A cég szakértői több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek és a vonatkozó nemzetközi szabályozás alapján járnak el.

A terméktanúsítás folyamata gyorsan és zökkenőmentesen zajlik: a vállalat már az árajánlatadás során mindent egyeztet. Amennyiben a megrendelő (gyártó, forgalmazó) már mindennek eleget tett, minden papír a rendelkezésére áll, a Wessling szakemberei áttekintik, hogy ezek a dokumentumok és igazolások valóban mennyire felelnek meg a követelményeknek. Amennyiben szükséges, meghatározzák az elvégzendő laboratóriumi vizsgálatok körét, a benyújtandó dokumentációkat, és akár egy hónapon belül el is végzik a megfelelőség-értékelést, mondta Süvegesné Váradi Gabriella. A forgalmazás során tanúsítványunk bizalmat ébreszt a termékek iránt, piaci előnyt és biztonságot nyújt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?