2021. június 24. csütörtök Iván

Hírek - Élelmiszer

Most kell pályázni: hatalmas pénzeket kaphatnak, akik agrártermékeket reklámoznak

Az Európai Bizottság 2020-ban 200,9 millió eurót szán az EU agrár-élelmiszeripari termékeinek promóciós tevékenységeinek finanszírozására itthon és külföldön, szemben a 2019. évi 191 millió euróval.
 
 

Az uniós mezőgazdasági termékekkel kapcsolatos promóciós kampányok célja új piaci lehetőségek megnyitása az EU mezőgazdasági termelői és a tágabb élelmiszeripar számára, valamint a meglévő vállalkozásuk felépítésének elősegítése, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. A 2020-as munkaprogram azokra a kampányokra összpontosít, amelyek a legmagasabb növekedési potenciállal rendelkező nem EU-országok, például Kanada, Kína, Japán, Korea, Mexikó és az Egyesült Államok felé irányulnak.

Évente két pályázati felhívást hirdetnek ki a SIMPLE és a MULTI programokra. A kedvezményezettek akár 80%-ig is uniós támogatást kaphatnak a belső piacon vagy harmadik országokban folytatott promóciós kampányaikhoz. A belső piacon és a harmadik országokban az 1144/2014 / EU rendelettel összhangban végrehajtott mezőgazdasági termékekkel kapcsolatos tájékoztatási és promóciós intézkedésekről szóló pályázatok benyújtási határideje: 2020. április 15. A SIMPLE program végrehajtásáért itthon a Magyar Államkincstár a felelős.

A program kedvezményezettjei:

 • a szakmai szervezetek
 • a termelői szervezetek
 • a termelői csoportok az Art. A 3. sz. 1151/2012 a minőségbiztosítási rendszerekről jogszabály alapján
 • a mezőgazdasági termékek reklámozásáért felelős közérdekű küldetésbe bevont szervezetek (például: Agence Bio, mezőgazdasági kamarák
Kép forrása: Getty Images

A promóciós program a következő termékekre terjedhet ki:

 • Az Európai Unió működéséről szóló szerződés (EUMSZ) I. mellékletében felsorolt termékek, a dohány kivételével.
 • A következő feldolgozott termékek: sör, csokoládé és abból készült termékek, kenyér, cukrászsütemény, sütemények, cukrászsütemények, kekszek és egyéb pékáruk, növényi kivonatokból készült italok, tészta, só, természetes ínyek és gyanták, mustárpaszta, csemegekukorica, pamut.
 • A szeszes italok oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel.
 • Az eredetmegjelöléssel vagy oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott bor, valamint a szőlőfajta megjelölésével ellátott bor; egyszerű programok esetén a bort hozzá kell kapcsolni egy vagy több másik termékhez.
 • A halászati termékek, ha egy vagy több termékhez kapcsolódnak.

A promóciós program a következő rendszerekre terjedhet ki:

 • Az EU minőségi rendszerei, nevezetesen OEM (oltalom alatt álló eredetmegjelölés), OFJ (oltalom alatt álló földrajzi jelzés) és TSG (garantált hagyományos termék).
 • Az EU logója az ökológiai termelési módszerről.
 • Az EU RUP logója a legkülső régiók számára.
 • Nemzeti minőségbiztosítási rendszerek, feltéve hogy a látványtervek tiszteletben tartják a származási szabályokat.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu