2023. június 1. csütörtök Tünde

Súlyos kijelentést tett Orbán Viktor: ez minden magyart érint

agrarszektor.hu
A rendszerváltás óta a 2022-es volt a legnehezebb éve Magyarországnak - mondta el Orbán Viktor az év utolsó Kormányinfóján. A miniszterelnök évértékelő beszédében kiemelte a pozitívumokat is, melyek között az orosz-ukrán háborúból való kimaradást és az EU-val való megállapodást is megemlítette.

2022. december 21-én, az év utolsó Kormányinfóján Orbán Viktor miniszterelnök beszámolt az idei év nehézségeiről, de a következő időszak lehetőségeiről is beszélt. Mint mondta, a 2023-as év kihívása, hogy Magyarország elkerülje a recessziót.

Az idei év eredménye, hogy képesek voltunk finanszírozni a megemelkedett energiaárakat, tavaly 7 milliárd eurót fizettünk, ez 17 milliárd euróra nőtt idén, ugyanazért a mennyiségért. Ezt a 10 milliárdnyi hiányzó finanszírozást 2023-ra is megoldottuk már

- mondta el Orbán Viktor.

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy soha nem dolgoztak még annyian Magyarországon, mint most, a foglalkoztatás 30 éves csúcson van. Orbán Viktor szerint az is rendkívüli teljesítmény volt idén, hogy sikerült megállapodni az Európai Unióval.

A Kormányinfót követő kormányülésen az adómentesség kiterjesztéséről is dönthetnek a majd. Orbán Viktor szerint legfontosabb dolog az lesz jövőre, hogy az ország kimaradjon a háborúból, kimaradjon az európai recesszióból, és decemberre egy számjegyű legyen az infláció év/év alapon.

A miniszterelnök a rezsiárak kapcsán elmondta, hogy nem terveznek változtatni a mostani rendszeren. A magyar rendszer lényege, hogy korábban is hosszú ideig változatlanok voltak az árak. Orbán Viktor beszélt arról is, hogy a jövő évi költségvetést 1,5 százalékos gazdasági növekedésre tervezik.

Arra a kérdére, hogy a 2024-es éves költségvetést benyújták-e tavasszal, Orbán Viktor elmondta, hogy ez nehéz kérdés, amire most még nem tud válaszolni. A miniszterelnök sikeresnek tartja a mostani költségvetési tervezést, amit nyáron fogadnak el, de ha nagyon hektikusak a körülmények, akkor érdemes ezen gondolkodni. A költségvetés elkészítésének módszertanának kérdését legkorábban március-áprilisban tudjuk közölni, ha már látjuk, hogy milyen az év - közölte Orbán Viktor.

(Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?