Hatalmas átalakulás jöhet a magyar élelmiszeriparban: erre jobb lesz felkészülni

Hatalmas átalakulás jöhet a magyar élelmiszeriparban: erre jobb lesz felkészülni

agrarszektor.hu
Miután drasztikus mértékben megemelkedett az energia és a csomagolóanyagok árai, gyengült a forint és csökkent a lakosság vásárlóereje, komoly mértékű konszolidáció várható az élelmiszeriparban. Nagy Ádám, a Nádudvari Élelmiszer Kft. ügyvezető igazgatója szerint az így előálló helyzetben a nagyobb méretű cégek sem feltétlenül érezhetik magukat biztonságban.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Nagy Ádám elmondta, hogy a költséghatékonyság érdekében, amikor jó áron megy egy termék alapanyaga, igyekeznek nagyobb mennyiséget is beszerezni belőle rögzített áron - olvasható a Világgazdaság oldalán. De ez nem mindig ennyire egyszerű, mert például amikor alapanyagokat vásároltak egy német cégtől, az az idő haladtával egyszerűen felmondta a szerződést, és közölte: ezen az áron már nem szállít tovább. És amikor ezt egy német partner képes megtenni egy aláírt szerződés ellenére, az már erős jelzés arra, hogy a világban mekkora turbulencia van - írta le a jelenlegi, kiszámíthatatlan piaci helyzetet a szakember.

Nagy Ádám szerint a mostani viszonyok között azért fontos a korábbinál erőteljesebb pénzügyi orientáció, mert a profitabilitáshoz naprakészen és abszolút pontosan kell látniuk, mi az, ami veszteséges, mi az, ami nyereséges, továbbá azt, hogy az egyes változtatásoknak milyen hatásuk van a társaság eredményére. Már csak azért is, mert már tavaly megkezdődött a csomagolóanyag-drágulás, amelyet - további óriási terheket róva a cégekre - az energiaárak drámai emelkedése követett. Az idén mindezt tetézte az ukrajnai háború okozta turbulencia, amely tovább növelte az árakat és mellette a hiányt. Jellemző, hogy például márciusban a vállalat által a földgázért fizetett összeg éppen a nyolcszorosa volt az egy évvel korábbinak.

Nagy Ádám az összes negatív hatást tekintve osztja azt az élelmiszer-termelők és -kereskedők által egyre gyakrabban felvetett aggodalmat, hogy a növekvő árak mindinkább a fogyasztás csökkenéséhez vezethetnek. Szerinte mindez már középtávon is olyan piaci konszolidációt idéz elő, amely környezetben még a legnagyobb cégek sem érezhetik magukat biztonságban, ha nem lesznek képesek alkalmazkodni a folyamatosan változó körülményekhez.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?