2020. július 11. szombat Nóra, Lili

Hírek - Élelmiszer

Na, ezért van nálunk is egyre nagyobb válság

Áprilisában 0,4%-kal emelkedtek a mezőgazdasági termelői árak az előző év azonos időszakához képest. A növekedés a növényi termékek árának 4,2%-os emelkedésével függött össze, miközben az élő állatok és állati termékek ára 6,2%-kal csökkent. Így a válsággal küzdő állattenyésztők - főként a tej- és a sertéstermelők - pozíciója tovább romlott.
 
 

A gabonafélék ára 1,6%-kal emelkedett áprilisban az egy évvel korábbihoz képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A búza ára 13%-kal visszaesett, míg a kukoricáé ugyanennyivel nőtt. A gyümölcsök ára 3,0%-kal csökkent az alma felvásárlási ára miatt, mivel nagy mennyiségben értékesítették ipari célra.

Az élő állatok termelőiár-szintje 3,6, az állati termékeké 12%-kal alacsonyabb lett. A tej ára 13%-kal csökkent, így a felvásárlási ár áprilisban 71 forint volt literenként, ami 5 forinttal alacsonyabb, mint egy hónapja.

Az idén január–áprilisban az előző év azonos időszakához viszonyítva a mezőgazdasági termelői árak 1,4%-kal növekedtek. A növényi termékek ára 5,6%-kal emelkedett, míg az élő állatok és állati termékek ára 5,8%-kal csökkent.

Az összes kiemelt növényi termékcsoportnál nőttek az árak, a legkisebb mértékben a gabonánál (1,3%), a legnagyobb mértékben a burgonyánál (48%-kal). A vágósertés ára 8,5%-kal csökkent, így az ár az év első 4 hónapjában átlagosan 315 forint volt kilogrammonként.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu