2022. július 3. vasárnap Kornél, Soma

Hírek - Élelmiszer

Nem kell a hús? - Havi 30 ezret költenek zöldségre és gyümölcsre az olaszok

Az olasz zöldség- és gyümölcsexport huszonöt éve beállított rekordot döntött meg az idei év első felében, mivel a kiszállított termények mennyisége nyolc százalékkal, 2,17 milliárd kilogrammra emelkedett. Az olaszok saját maguk többet költenek zöldségre és gyümölcsre, mint húsokra. Az olasz háztartások átlagosan csaknem 100 eurót - mintegy 30 ezer forintot - fordítanak zöldségekre és gyümölcsökre havonta.
 
 

Az olasz növekedés mértékét tekintve a zöldség vezet 14 százalékkal, az export mennyiségét nézve viszont a gyümölcsök győztek, 4 százalékos növekedéssel elérve az 1,38 milliárd kilogrammot. Az eredmény jelentőségét növeli, hogy a számokat negatívan befolyásolta az Oroszország által az Európai Unióból származó zöldségekre és gyümölcsökre elrendelt embargó is.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2016: két nap, 70 előadó, 800 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái


A European Supermarket Magazine megjegyzi: több év után most fordult elő először, hogy az export mennyisége meghaladta az importot. Az sem mellékes ugyanakkor, hogy az olaszok szeretik a hazait is: erőteljesen növekszik az igény az olasz termények iránt.

Az elmúlt négy évben az ország lakosságának átlagos zöldségfogyasztása személyenként 3 kilogrammal emelkedett. A Coldiretti elemzése szerint ez 2016-ban mintegy 320 kilogrammnyi zöldséget jelent fejenként. Szintén megdöbbentő adat, hogy – ebben az évszázadban most először – a zöldségre és gyümölcsre fordított összeg meghaladta a húsfélékre fordított keretet, így Olaszországban már hivatalosan is a friss zöldség és gyümölcs a legfontosabb élelmiszer. A háztartások havonta átlagosan 98,55 eurót költenek el a szektorban.

Forrás: blog.syngenta.hu

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben